Kysyimme ihmisiltä: Uskallatko puhua kuolemasta?

Suomessa ei kuolemasta juuri puhuta. Vakuutusyhtiö Kalevan tekemän tutkimuksen mukaan testamentin tekee vain harva ja parisuhteessa kuolemasta vaietaan. Kysyimme ihmisiltä, mitä he ajattelevat asiasta.

12 prosentissa parisuhteissa puhutaan kuolemasta – miten teillä?

Myyntipäällikkö Juha Lanki: "Kuulostaahan tuo määrä pieneltä, mutta toisaalta, olemmekohan mekään vaimon kanssa koskaan puhuneet kuolemasta? Meillä on kolme lasta ja olemme avoliitossa. Testamentti varmaan pitäisi tehdä. Kuolema ei minusta ole vaikea aihe, mutta ei siitä arjessa vain tule keskusteltua."

null

Maalari Petteri Lahtinen: "Ymmärtäähän tuon prosenttiluvun. Tarvitseeko sitä kuolemasta puhua ollenkaan? Sehän on niin henkilökohtainen asia, ettei siitä tarvitse pälpättää. En minä siitä ainakaan aikoinani parisuhteessa puhunut."

10 prosenttia suomalaisista on tehnyt testamentin – oletko sinä?

null

Rakennusarkkitehti Virve Vuolasvirta: "Suomessa on totuttu, että omaisuus siirtyy sukupolvelta seuraavalle. Ja sehän on ihan ok. Jos minulla ei olisi perillisiä, tekisin testamentin, mutta koska minulla on heitä, en näe testamenttia tarpeelliseksi."

null

Myyjä Amanda Halonen: "Onhan tämä aika pieni määrä. Vaikka itse olen optimisti, olen myös realisti, ja kyllä minäkin voin jäädä vaikka auton alle. Silti en ole ajatellut koko asiaa. Minulla on elintenluovutustestamenttikortti, jota kannan laukussa joka päivä. Eli tiedostan kyllä kuoleman."

50 prosenttia suomalaisista on tehnyt valmisteluja kuolemansa varalle – yllättääkö tämä?

null

Eläkkeellä olevat lentoemäntä Marja Anttinen ja graafikko Juha Anttinen: "Ei tämä määrä kuulosta ihmeelliseltä, emmehän mekään puhu yhdessä kuolemasta. Ei sellaista vain ajattele. Toki se voisi olla hyödyllistä ja helpottaa niitä, jotka tänne jäävät."

Mitä henkivakuutus maksaa eri elämäntilanteissa? Laske, mitä vakuutus sinulle maksaisi.

Lue lisää:

Tiesitkö, että...

50% suomalaisista ei ole tehnyt mitään järjestelyitä kuoleman varalle?

Oletko sinä? Aloita hankkimalla henkivakuutus.

Lue lisää

Viisi ihmistä kertoo: Tällaiset hautajaiset haluan
Paljon porukkaa, hyvää ruokaa, elämäniloa ja lohtua läheisille – muun muassa näitä ihmiset toivovat omilta hautajaisiltaan. Oletko sinä miettinyt, millaiset hautajaiset haluaisit?
Tiesitkö nämä tärkeät faktat testamentista?
Keneen lakisääteinen perimysjärjestys katkeaa? Entä miten tehdä testamentti, joka ehkäisee riitoja? Lakimies Seppo Mikkola kokosi faktat, jotka testamentin teosta on hyvä tietää.
Syöpätautien lääkäri Päivi Hietanen: Kuolema tulee mieleen usein vasta kun se on lähellä
Vielä minä menen ja leikkaan ruohon, kuulee Päivi Hietanen usein potilaan suusta. Hän tapaa viikoittain ihmisiä, joilla on vakava syöpäsairaus. Silloin puhutaan myös lähestyvästä kuolemasta.