Syöpätautien lääkäri Päivi Hietanen: Kuolema tulee mieleen usein vasta kun se on lähellä

Vielä minä menen ja leikkaan ruohon, kuulee Päivi Hietanen usein potilaan suusta. Hän tapaa viikoittain ihmisiä, joilla on vakava syöpäsairaus. Silloin puhutaan myös lähestyvästä kuolemasta.

”Syöpää sairastavan potilaan kanssa vaikeimmat hetket koetaan, kun sairaus on alussa, uusiutunut tai loppuvaiheessa. Alkuun pahinta on syövän aiheuttama sokki. Syövän uusiutuessa esille nousevat pettymyksen tunteet. Kun ollaan vaiheessa, jolloin sytostaatit ja sädehoito eivät enää auta, potilas tuntee usein toivottomuutta.

Syöpä voi myös pysähtyä ja potilas saada jatkoaikaa elämälleen. Siinäkin tilanteessa hän tarvitsee tukea, sillä ennakkoon tehdyt suunnitelmat saattavat muuttua.

Nykyajan voimaa ja terveyttä uhkuvaan kulttuuriin ei kuulu kuolema. Kiivas tahti mahdollistaa sen, että kuoleman pohtimiselta voi juosta pakoon. Tosiasiahan on, että kasvamme kovin vähän kiireisinä vuosina.

Kukin potilas tuntee omalla tavallaan, mutta kuolemanpelko on meihin ihmisiin sisäänrakennettu ominaisuus. Kun kuolemasta puhutaan vakavasti sairaan kanssa, esille nousevat pelot. Potilaasta saattaa tuntua, että kuolema on suuri, musta tyhjyys. Tuntuu pelottavalta hävitä olemasta. Potilas voi tuntea tuskaa kuolinprosessista ja siitä, että joutuu eroamaan omaisistaan.

Myös parisuhde on koetuksella

Vakava sairaus on aina koetinkivi myös parisuhteelle. Kuolema on vaikea asia sille, joka joutuu luopumaan elämästään, ja sille, joka jää tänne suremaan. Olen kokenut tilanteen monta kertaa toimiessani omaisten kriisiterapeuttina.

Toisinaan on myös vaikea puhua lähestyvästä kuolemasta. Silloin voi näyttää eleillä, ilmeillä tai teoilla, että pitää toisesta huolta. Joku saattaa kuolinvuoteeltaan neuvoa, miten jäljelle jäävien tulee toimia, jos esimerkiksi talvella kodin vesiputket jäätyvät.

Vaikeneminen ei tarkoita välttämättä sitä, että kuolema kiellettäisiin. Toivo pitää meidät elävinä loppuun asti.

Loppuvaiheessa eletään tavallaan kahdella raiteella. Toisaalta toivotaan ihmettä, toisaalta suostutaan kuoleman ajatukseen. Aika usein kuulen potilaan sanovan, että ’vielä minä menen mökille ja leikkaan ruohon’. Tai kuten eräs potilas totesi, ’vielä minä menen koiranäyttelyyn, kun hotellikin on varattu’.

Henkivakuutus on hyvä tapa turvata läheistesi taloudellinen tulevaisuus. Katso, mitä vakuutus sinulle maksaisi.

Tietoa riittävästi mutta ei liikaa

Vaikeinta lääkärin työssä on kertoa, ettei mitään ole enää tehtävissä. Silloin potilaalle on annettava aikaa. Eläytymällä ja pysähtymällä asian äärelle vähennän potilaan tuskaa. On annettava tietoa riittävästi mutta ei liikaa. Potilaan on saatava lähtiessä mukaansa lääkärin tai hoitajan puhelinnumero, johon hän voi soittaa, jos hän haluaa tietoa kysymättä jääneistä ja mieltä askarruttavista asioista.

Minulle lääkärinä on ollut raskainta kertoa vakavasta sairaudesta nuorelle ihmiselle, jolla on pieniä lapsia. Muistan nuo tilanteet varmasti loppuelämäni.

Pitkien hoitoprosessien aikana potilaat tulevat tutuiksi. Kun olen vuosien varrella oppinut tuntemaan potilaan, loppuvaihe on minulle lääkärinäkin rankka. Yritän siinä tilanteessa välittää hänelle tietoa siitä, että sinua autetaan, tuli mitä tuli. Lääkärinä ajattelen, että lähtökohtaisesti ihminen ei halua kuolla. Olemme niin kiinni tässä elämässä ja omissa tarpeissamme ja toiveissamme, että kuolema tulee mieleen vasta, kun se tulee lähelle.

Hyvä kuolema on lääketieteelliseltä kannalta kivuton.

Nykyään on saatavilla tehokkaita kivunestolääkkeitä, jotta kenenkään ei tarvitsisi kärsiä. Hyvä kuolema on myös sellainen, johon voi valmistautua ja jonka käsittelemiseen on saanut riittävästi tukea. Sen voi hyväksyä paremmin, kun on ehtinyt selvittää isot asiat, kuten lasten ja puolison tulevaisuuden. Kun mielen täyttää kiitollisuus siitä, että elämä on ollut hyvä minulle, on helpompi lähteä.”

Lue lisää:

Päivi Hietanen
Lääkäri ja psykoterapeutti
Docrates Syöpäsairaala

Tiesitkö, että...

50% suomalaisista ei ole tehnyt mitään valmisteluja kuoleman varalle?

Oletko sinä? Aloita hankkimalla henkivakuutus.

Lue lisää

Seurakuntapastori Katja Hero: Uskaltakaa puhua kuolemasta
Kun kuolemasta vaietaan, siitä tulee ihmisten mielissä vain pelottava asia, Katja Hero sanoo. Tässä papin viisi havaintoa suhtautumisestamme kuolemaan.
Viisi ihmistä kertoo: Tällaiset hautajaiset haluan
Paljon porukkaa, hyvää ruokaa, elämäniloa ja lohtua läheisille – muun muassa näitä ihmiset toivovat omilta hautajaisiltaan. Oletko sinä miettinyt, millaiset hautajaiset haluaisit?
Tiesitkö nämä tärkeät faktat testamentista?
Keneen lakisääteinen perimysjärjestys katkeaa? Entä miten tehdä testamentti, joka ehkäisee riitoja? Lakimies Seppo Mikkola kokosi faktat, jotka testamentin teosta on hyvä tietää.