Kriisiterapeutti Salli Saari: Läheisen äkkikuolemasta voi selvitä

Salli Saari on ollut vuosikymmeniä auttamassa suuronnettomuuksiin joutuneita suomalaisia. Estonian uppoaminen, Thaimaan tsunami, Jokelan kouluampuminen ja monet muut katastrofit ovat opettaneet hänelle, mitä kaikkea ihminen voi kestää.

”Monet, jotka ovat menettäneet läheisensä äkillisesti, kuvailevat surun olevan aluksi terävää. Kuluu paljon aikaa ennen kuin se muuttuu siedettäväksi. Ihminen ei halua uskoa, että läheinen on kuollut. Elämäänsä jatkava miettii tuskaisena, onko rakas ihminen joutunut kärsimään ennen kuolemaansa.

Erään tutkimuksen mukaan tsunamin jälkeen huonoimmin selvisivät isovanhemmat, jotka menettivät lapsensa ja koko tämän perheen. Sukupolvien ketju katkesi, eikä elämälle tuntunut löytyvän enää tarkoitusta. Parhaiten surusta selvisivät nuoret, tosin he joutuivat kasvunsa eri kehitysvaiheissa käsittelemään menetystä yhä uudestaan.

Äkkikuoleman kohtaaminen on henkisesti raskasta, koska se iskee yllättäen keskelle tavallista arkea. Valmistautumisaikaa ei anneta.

Länsimainen ajatus siitä, että elämää voi aina hallita, murenee sekunneissa. Äkkikuoleman äärellä kaikki psyykkinen työ on tehtävä jälkikäteen. Ihminen ikään kuin revitään irti juuriltaan, eikä uudesta kasvusta ole tietoa. Sopeutumisprosessi vaatii valtavasti voimia. Meidän on helpompi reagoida sellaisiin asioihin, joita pystymme ennakoimaan.

Kriisissä ulkopuoliselle avulle on tarvetta. Läsnäolo, aktiivinen kuuntelu ja käytettävissä oleminen – siinä olennaisia asioita. Tyhjä puhe ei auta. On oltava puhumisen arvoiset korvat, kuten eräs omaisensa menettänyt sureva sanoi. Lohduttaminenkaan ei auta, koska ei ole mitään lohdutettavaa. Parasta mitä voit tehdä auttaaksesi, on huolehtia toisen arjen askareista, käydä hänelle kaupassa tai pestä ikkunat. Sureva ei näitä jaksa tehdä.

Olen työskennellyt kriisiterapeuttina jo vuosikymmeniä, mutta en koe työtäni raskaana. Saan olla selviytymisen ihmeen äärellä. Hämmästyn yhä uudelleen, kuinka kestäviä ihmiset ovatkaan. Suomalaiset selviytyvät kriiseistä paremmin kuin monet muut kansat. Mistä se johtuu? Kansanluonteesta? Historiasta? Meillä kriisiapua saavat läheisen kuollessa onnettomuudessa kaikki, jotka sitä tahtovat.

Kun kuolema tulee työni kautta tutuksi, siitä häviää sen pelottavuus. Johonkin meidän jokaisen täytyy kuolla. En ymmärrä lainkaan pitkän iän ihannointia enkä siihen liittyvää logiikkaa.”

Lue lisää:

Salli Saari
Kriisipsykologi

Tiesitkö, että..

50% suomalaisista ei ole tehnyt mitään valmisteluja kuoleman varalle.

Oletko sinä? Testaa, kuinka suuri henkivakuutus sinun kannattaisi ottaa.

Lue lisää

Inga Sinisalu ja Tero Munck: Testamentin teko on harkinnassa
"Puhumme paljon elämästä, mutta emme sen loppumisesta. Kuolemasta on turha tehdä elämää suurempaa."
Tiesitkö nämä tärkeät faktat testamentista?
Keneen lakisääteinen perimysjärjestys katkeaa? Entä miten tehdä testamentti, joka ehkäisee riitoja? Lakimies Seppo Mikkola kokosi faktat, jotka testamentin teosta on hyvä tietää.
Perhesosiologi Heli Vaaranen: Sekin on hyvä tapa surra, että pitää tunteet sisällään
Jokainen suree tavallaan, ja se meidän olisi hyväksyttävä, sanoo Heli Vaaranen. Hän kertoo, mitä on oppinut surun kohtaamisesta.