Mistä rahat kuoleman kuluihin?

Läheisen kuolema tuo kuluja, joihin voi onneksi vaikuttaa ja varautua. Henkivakuutuskorvaus on hyvä ja nopea apu hautajais- ja muiden kulujen kattamiseen tilanteessa, jossa jaksaminen ja rahat ovat helposti kortilla.

08.05.2019

Kun läheinen kuolee, omaisille tulee paljon järjesteltävää surutyön ohella. Näiden järjestelyjen hinnat tulevat monille yllätyksenä.

”Kun ajatellaan niin sanotusti pakollisia kustannuksia, pelkästään vainajan hautaaminen arkussa maksaa vähintään muutama tuhat euroa, eikä summassa ole mukana hautapaikkaa”, toimitusjohtaja Jussi Rasa Hautaustoimisto Biederistä kertoo. Pohdimme hänen kanssaan kuoleman kuluja aikajärjestyksessä ja kirjasimme niitä oheiseen taulukkoon. On hyvä tiedostaa, että kustannukset vaihtelevat riippuen palvelutarjoajista ja paikkakunnista.

Hautapaikka voi tuoda suuriakin kustannuksia. Voi olla, että suvun hautapaikalla on useita hauta- ja reunakiviä, jotka pitää siirtää syrjään ennen hautaamista tai on hankittava uusi arkkuhautapaikka. Malmin hautausmaalla Helsingissä on tarjolla esimerkiksi 600 euron arkkuhautapaikkoja, joissa on tilaa kolmelle vainajalle. Päälle tulee nurmenhoitomaksu 1 200 euroa seuraaviksi 25 vuodeksi.

Voit laskea tästä mikä olisi sinun elämäntilanteesi riittävä henkivakuutusturva

Millainen valinta, sellainen kulu

Entä miltä hautauskulut näyttävät, jos vainaja tuhkataan? Vaikka tällöinkin tarvitaan arkku, kulut jäävät tyypillisesti jonkin verran pienemmiksi tilanteessa, jossa uurnahautapaikka on monille vainajille yhteinen ja täten omaa arkkuhautapaikkaa edullisempi. Hautakiven sijaan riittää muistolaatta, jonka hinta voi olla esimerkiksi noin 150 euroa. Hautakiven hinta alkaa noin 500 eurosta.

”Se kannattaa muistaa, että jos on ulkopaikkakuntalainen tai ei kuulu tunnustettuun kirkkokuntaan, kirkon palvelut ovat kalliimpia”, Rasa tietää.

Hautaamisen ja hautapaikan lisäksi muistotilaisuudella voi vaikuttaa kokonaiskustannuksiin melko paljon. Esimerkiksi voileipä-, kakku- ja kahvitarjoilu on edullisempi vaihtoehto kuin ruokailu alkupaloineen ja kakkuineen.

Hautajaiskulut henkivakuutuksesta

Kun tutkii kuoleman kustannuksia taulukosta vielä tarkemmin, huomaa, että niihin kuuluvat aina myös nopeasti hautajaisten jälkeen työn alle tulevat perunkirjoitus ja perinnönjako ja myöhemmin mahdollinen perintövero. Jälkimmäinen voi kivuta suuriinkin summiin, vaikka lähiomaisia verotetaan muita kevyemmin.

Lisäksi tämän päälle voi tulla vaikka edesmenneen puolison asuntolaina, jota pitäisi lyhentää ja samalla elättää perhettä yksin. Riittävätkö kuolleen tilillä olevat rahat hautajaisiin ja kaikkeen muuhun? Kuinka nopeasti rahat edes saa käyttöön? Pankki sulkee kuolleen tilin, mutta voi kuolinpesän osakkaiden kuitteja ja virkatodistuksia vastaan maksaa kohtuullisia hautajaiskuluja ja laskuja. Virkatodistuksen saamiseen maistraatista voi mennä kaksi, jopa kolme viikkoa.

Lakimies Laura Saloranta Mandatum Lifesta kannustaa pohtimaan vaikeaa tilannetta etukäteen. Jos rahojen riittävyys ja oma jaksaminen epäilyttävät, lisäturvaa saa henkivakuutuksella. Sivustollamme on myös tarvelaskuri, jolla voit testata, mikä olisi sinulle ja perheellesi sopiva korvaussumma.

”Henkivakuutuskorvaus varmistaa kuolintapauksessa, että omaisille ei tule ahdinkoa enempää kuin mitä kuolema aiheuttaa”, Saloranta sanoo. Edunsaaja saa korvauksen tililleen nopeasti sen jälkeen, kun on toimittanut oman virkatodistuksen ja korvaushakemuksen vakuutusyhtiöön. Voit lukea tästä lisää henkivakuutuksen edunsaajista.

Verotonta tuloa 110 000 euroon asti

Salorannalla on muutamia tärkeitä neuvoja henkivakuutusta harkitsevalle. Hän korostaa, että jos puolisot haluavat varmistaa mieleisensä hautajaiset ja muiden asioiden hoidon tahtonsa mukaan äkillisessä kuolemantilanteessa, vakuutuksen edunsaajaksi eli korvauksen saajaksi kannattaa nimetä oma aviopuoliso.

”Aviopuolisolle henkivakuutuskorvauksen ja perinnön yhteismäärä on perintöverosta vapaata, kun summa jää alle 110 000 euron. Jos ei ole naimisissa, verovapaus koskee vain avopuolisoa, jonka kanssa on yhteinen lapsi tai avopuolisoa, jonka kanssa on ollut aiemmin naimisissa”, Saloranta painottaa. Avopuoliso tulee aina erikseen nimetä edunsaajaksi vakuutukseen.

Jos korvauksen edunsaajina ovat alaikäiset lapset, saavat he verovapaasti aina vähintään 60 000 euroa henkivakuutuskorvauksen ja perinnön yhteenlasketusta arvosta. Sen sijaan aikuiset lapset, lapsenlapset, vanhemmat ja isovanhemmat maksavat perintöveroa vakuutuskorvauksesta. Muut edunsaajat maksavat vakuutuskorvauksesta aina pääomatuloveroa. Edunsaajia voi muuttaa niin kauan kuin vakuutuksenottaja on oikeustoimikelpoinen.

Vielä lopuksi Rasa muistuttaa hautajaisten arvokkaasta luonteesta. Ne eivät ole jokapäiväinen asia.

”Omainen saattaa joskus sanoa, että ei sillä ole väliä, millainen se arkku on, kun se kuitenkin poltetaan. Silti arkku on pitkään esillä siunaustilaisuudessa ja saatossa. Lähdöllä on arvonsa.”

Henkivakuutus on hyvä tapa turvata läheistesi taloudellinen tulevaisuus. Katso, mitä vakuutus maksaisi sinulle.

Lue lisää:

null

Teksti Katja Alaja, graafi Anne Kiiski

Tiesitkö, että...

Henkivakuutus on hyvä tapa varautua kuolemasta aiheutuviin kuluihin ja turvata läheisten taloudellinen tulevaisuus.

Laske, mitä henkivakuutus sinulle maksaisi.