Punkkipihdit, rokotukset ja UV-säteilyltä suojautuminen kuuluvat huolettomaan kesään.

Rokotus, punkkipihdit, kyypakkaus – siinä eväitä lokoisaan lomaan. Kokosimme sinulle pienen vinkkilistan, jonka avulla nautit rennosti kesästä.

07.06.2019

Muista rokotukset ulkomaille

Tarkista kesälomakohteesi vaatimat rokotukset ja hoida ne kuntoon ennen matkaa. Vaikket olisi lähdössä torireissua kauemmas, tarkista, että esimerkiksi jäykkäkouristusrokotuksesi on ajan tasalla. Vaadittavat rokotteet löydät THL.fi-sivustolta.

Punkkipihdit taskussa, kyypakkaus voimassa

Pakkaa kesäkassiin mukaan punkkipihdit ja kyypakkaus. Pihdeillä saat irrotettua puutiaisen oikeaoppisesti ja turhia hätäilemättä. Tee myös punkkitarkistus joka ilta, vaikka olisit kuljeskellut vain kaupungin puistossa.

Kyypakkauksen kortisonitabletti toimii myös ampiaisen piston ensihoitoon, vaikka et sattuisi vastakkain kyykäärmeen kanssa. Tarkista vielä, että kyypakkauksesi on voimassa.

Syynää lääkekaappi

Ensimmäinen sadepäivä kutsuu tarttumaan kesäkirjaan, mutta uhraa puoli tuntia lääkekaapin syynäämiseen. Kerää samaan tarkastukseen auton, asuntovaunun tai asuntoauton sekä mahdollisesti myös veneen ensiaputarvikkeet. Tarkista lääkkeiden päivämäärät ja hanki tarvittaessa uusia. Varmista, että mukana kulkevat laastarit ja sidetarpeet sekä ensiapulaukkujen muut sisällöt ovat kunnossa.

Tarkista UV-säteily – aurinko polttaa myös varjossa

Samalla, kun tarkistat huomisen sään, tarkista myös UV:t. Ilmatieteen laitoksen sivulta näet, mikä on UV-säteilyn lukema. Säteilyltä on syytä suojautua, kun lukema on yli 3. Riittävä määrä aurinkovoidetta tarpeeksi usein levitettynä ehkäisee palamista. Säteet yltävät myös varjoon ja läpäisevät hennot yläpilvet. ­­­

Vesi, vesi, vesi!

Pari vedenkirkasta sääntöä: juo riittävästi vettä ja ui silloin, kun se on turvallista. Ensimmäinen sääntö on melko selkeä. Vettä on syytä juoda erityisesti helteellä. Toinen sääntö liittyy veneilyyn: älä seiso veneessä ja juo sielläkin vain vettä, ettet joudu vahingossa vedenvaraan.

Tunnetko eurooppalaisen sairaanhoitokortin?

Joko eurooppalainen sairaanhoitokortti on sinulle tuttu? Se on Kelan maksuton kortti, jolla sinulla on oikeus saada EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä lääketieteellisestä välttämätöntä sairaanhoitoa samaan hintaan kuin maassa asuvien henkilöiden. Kannattaa siis hankkia kortti matkalle mukaan.

Lataa Suomi112-sovellus puhelimeen

Tunnetko mökkisi virallisen osoitteen ja koordinaatit? Tee niistä vaikka taulu eteiseen, niin tarpeen tullen osaat neuvoa ambulanssin oikeaan osoitteeseen. Hätäkeskuslaitoksen Suomi112-sovellus on siitä erinomainen, että se tunnistaa puolestasi sijaintisi ja välittää tiedon suoraan hätäkeskukseen, kun soitat sinne sovelluksella.

Kun lähdet veneilemään tai retkeilemään, kerro siitä läheisellesi tai ystävällesi. Kerro myös, milloin sinua voi odottaa takaisin.

Vältä liikenneruuhka  

Jos sinun ei ole pakko lähteä liikenteeseen juuri pahimpina ruuhka-aikoina, odota että pahin suma on ohi. Osoitteesta liikennetilanne.fi voit tarkistaa tietyöt ja ruuhkatilanteen. Kesäpäivä on pitkä, joten ehdit kyllä perille turhia hoppuilematta.

Ja tärkein: vakuutukset aina kunnossa

Kevein asia, mitä kannattaa pakata mukaan matkalle kuin matkalle on asianmukaiset vakuutukset. Pieni sijoitus niin matka-, tapaturma-, sairaus- kuin henkivakuutukseen voi olla kullan arvoinen.

Kaunista ja turvallista kesää!

Henkivakuutus on hyvä tapa varautua kuolemasta aiheutuviin kuluihin ja turvata läheisten taloudellinen tulevaisuus. Laske, mitä henkivakuutus sinulle maksaisi.

Lue lisää:

Tiesitkö että…

Henkivakuutuksella voit turvata läheistesi taloudellisen tulevaisuuden, jos pahin sattuisi.

Tutustu Suomen edullisimpaan henkivakuutukseen ja katso mitä se sinulle maksaisi.