Onko some-suremiseen etikettiä? Asiantuntijat vastaavat

Suuri osa suomalaisista ei pidä sosiaalisessa mediassa suremista sopivana, kertoo henkivakuutusyhtiö Kalevan teettämä kyselytutkimus. Mitä mieltä some-suremisesta ovat televisiosta tuttu kirkkoherra Kari Kanala ja kuolemaa tutkinut dosentti Ilona Pajari?

”Ei ole oikeaa tapaa surra”

Kirkkoherra Kari Kanala, Helsingin Paavalin seurakunta

”Kun tunnettu ihminen kuolee, some-suremiseen kulminoituu yhteisen surun jakaminen. Esimerkiksi kuuluisan muusikon fanijoukko löytää some-suremisen kautta suruun yhteistä tarttumapintaa. 

Facebookissa näkee välillä tiettyjen suljettujen ryhmien jäsenten tai oman työelämän kollegoiden surukommentteja, joissa ei käy ilmi, kuka on menehtynyt. Tämä voi aiheuttaa hämmennystä: jos joku rohkaistuu kysymään, kenestä on kyse, vastaus voi olla, että kerron yksityisviestissä. Suruun sekoittuu silloin epätietoisuutta.      

Ei ole oikeaa tapaa surra. Jos ihminen haluaa jakaa suruaan sosiaalisessa mediassa, se hänelle sallittakoon. Osanotto on mielestäni hieno tapa ilmaista ottavansa osaa toisen menetykseen. Viestit, joita suru-uutisen somessa julkaissut ihminen saa, voivat olla hänelle todella tärkeitä. 

Moni julkaisee myös kuoleman muistopäivänä esimerkiksi kynttilän tai kuvan läheisen haudalta. Facebookissa sydän on mielestäni hyvä emoji. Sillä voi tarkoittaa montaa asiaa, kuten ilmaista osanottoa. 

Osa taas ei halua ottaa osaa julkiseen some-suruun, vaan mieluummin lähestyy yksityisviestillä tai puhelimitse. Sekin on ymmärrettävää. 

Useimmiten ihmiset haluavat rauhoittaa hautajaiset sosiaalisen median ulkopuolelle. Minun kokemusteni mukaan hautajaisvieraat eivät juuri näpräile kännykkää siunaustilaisuudessa tai muistotilaisuudessa. Jotkut saattavat ottaa kännykällä kuvia, ja se on mielestäni ok. Itse saatan katsoa kännykästä virsien sanoja. 

Uskon, että digihautajaiset ja tilaisuuden striimaus yleistyvät tulevaisuudessa. Etenkin silloin, kun vainajan sukulaisia asuu myös ulkomailla, kamera ymmärretään hautajaisiin kuuluvaksi. Pappi voi myös aluksi kertoa, että tilaisuus kuvataan, jotta muualla olevat läheiset voivat ottaa osaa hautajaisiin.” 

Lue myös: Näin suljet sosiaalisen median palvelut läheisesi kuoltua

”Digihautajaiset tasa-arvoistavat ihmiset”

Sosiaalihistorian dosentti Ilona Pajari, Jyväskylän yliopisto

”Sosiaalinen media on tietynlainen heimokulttuurinen paikka. Jotkut vuodattavat someen paljon henkilökohtaisia asioitaan, toiset ovat hiljaisempia. 

Somesta löytyy myös päivittäjien joukko, joka ei puhu suoraan kuolemasta, mutta haluaa ilmaista jotain siihen liittyvää. Onkin kiusallista, kun muut eivät tiedä, onko kyseessä vasta kuolemanvaara ja onko kyseessä kaukainen vai läheinen ihminen.  

Somessa on hyvää se, että asioista voi kertoa suurelle joukolle kerrallaan, eli ei tarvitse kadulla tapaamilleen tuttaville selittää samaa asiaa kerta toisensa jälkeen. Uskon, että surijalle oikeasti läheisimmät ihmiset ottavat some-päivityksen lisäksi myös henkilökohtaisesti osaa suruun. 

Surevalle hyvää tarkoittava kommentti voi olla myös vääränlainen. Jos jonkun lapsi sairastaa vaikkapa leukemiaa, häntä ei lohduta kommentti, että toisen perheen jälkeläinen oli siirretty jalkapallossa ykkösjoukkueesta kakkosjoukkueeseen. 

Hautajaisissa on aina otettu kuvia, mutta ihmisiltä täytyisi aina kysyä lupa, jos heidän kuvansa julkaisee sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi hautajaissaattueesta on epäkorrektia julkaista kuvia ilman lupaa.  

Digihautajaisten mahdollisuutta kiitellään, ne omalla tavallaan tasa-arvoistavat ihmiset. Maailmassa on paikkoja, joista matkustaminen kestää ja maksaa. Digihautajaisten avulla myös sellaiset vieraat voivat osallistua tilaisuuteen, jotka eivät muuten pääsisi paikalle.”

Henkivakuutus on hyvä tapa turvata läheistesi taloudellinen tulevaisuus. Katso, mitä vakuutus sinulle maksaisi.

Lue lisää:

Tiesitkö, että...

50% suomalaisista ei ole tehnyt mitään valmisteluja kuoleman varalle.

Oletko sinä? Testaa, kuinka suuri henkivakuutus sinun kannattaisi ottaa.

Lue lisää

Katso, tiedätkö sinä, mistä henkivakuutuksessa on kyse
Kysyimme kuuden suomalaisen käsityksiä henkivakuutuksista. Onko kyseessä ylimääräinen kulu, jota kannattaa miettiä vasta sitten, jos jotakin käy? Vakuutusyhtiö Kalevan toimitusjohtaja Timo Laitinen vastaa.
Näin suljet sosiaalisen median palvelut läheisesi kuoltua
Useissa sosiaalisen median palveluissa on mahdollista lopettaa läheisen kuoltua myös ilman salasanoja. Kokosimme ohjeet, joilla suljet Twitterin, Facebookin, Instagramin ja Googlen tilit.
Seurakuntapastori Katja Hero: Uskaltakaa puhua kuolemasta
Kun kuolemasta vaietaan, siitä tulee ihmisten mielissä vain pelottava asia, Katja Hero sanoo. Tässä papin viisi havaintoa suhtautumisestamme kuolemaan.