Professori Vilma Luoma-aho: Tämän takia some-suremista leimaa kiusallisuus

Suuri osa suomalaisista ei pidä sosiaalisessa mediassa suremista sopivana. Kysyimme professori Vilma Luoma-aholta, miksi some-sureminen tuntuu niin monista kiusalliselta – ja miten somea voi omassa surussa parhaiten hyödyntää.

Läheisensä kuolemasta on omalle Facebook-seinälleen kirjoittanut vain kahdeksan prosenttia suomalaisista. Joka toinen suomalainen puolestaan tuntee tilanteen kiusalliseksi, kun näkee surun purkautuvan somessa. Luvut selvisivät henkivakuutusyhtiö Kalevan teettämässä tutkimuksessa, johon vastasi 1006 suomalaista.

Jyväskylän yliopiston Kauppakorkeakoulun viestinnän johtamisen professori Vilma Luoma-aho kertoo, mistä epämiellyttävä tunne kumpuaa.

”Monen on vaikea reagoida negatiivisiin tunteisiin, oli kyse sitten somesta tai elämästä sen ulkopuolella. Voi olla vaikeaa kohdata tunteitaan, eikä silloin aina tiedä, pitääkö tilanteeseen mennä mukaan vai ei.”

Tutkimuksen mukaan lähes kolmannes suomalaisista ei tiedä, miten reagoisi somen kautta tulevaan suruviestiin ja joka viides ei halua reagoida mitenkään. Luoma-ahon mukaan moni hakee sosiaalisesta mediasta positiivisia tunteita: yksi katselee hassuja kissavideoita ja toinen selailee ystäväpiirin kuulumisia.

”Negatiiviset tunteet koetaan tällöin vääränlaisina. Ihminen saattaa ajatella, että ei tullut tätä somesta hakemaan.”

Lue myös: Suomalaiset sanovat, että kuolemasta on helppo puhua – miksi sitten vaikenemme?

Somessa voi työstää suruaan

Vilma Luoma-aho näkee sosiaalisen median hyödyntämisessä suremisen kanavana myös positiivisia puolia.

”Suru-uutisen julkaiseva pystyy välttämään sen, että hän joutuu kerta toisensa jälkeen selittämään tapahtumaa kaikille tuttavilleen ja ystävilleen.”

Luoma-aho pitää somea myös hyvänä surun työstämisen välineenä – kunhan jättää syvimmät tunteiden avaamiset läheisimmilleen. Ihminen jakaa usein somessa asioita kuin jakaisi ne hyville ystävilleen. Päivityksen saattaa nähdä silti satunnainen harrastuskaveri tai hyvänpäivän tuttu.

”Uskon, että joku voi kokea vaikeana sen, jos kaukaisempi tuttava kertoo somessa syvimmistä tunteistaan ja vaiheistaan, jotka on ollut tapana säästää lähipiirille. Viesti voi päätyä paljon laajemmalle joukolle kuin päivityksen tekijä on välttämättä edes tullut ajatelleeksi.”

Hautajaisia ei jaeta somessa

Sosiaalinen media voi luoda kuolemasta Vilma Luoma-ahon mukaan myös vääränlaisen illuusion.

”Some tekee kuoleman jakamisesta ja siitä kertomisesta helpompaa, mutta toisaalta luo illuusion, että olemme aina olemassa. Tästä syntyy epätasapaino tiedon ja kokemuksen välillä: kuoleman koittaessa lakkaamme olemasta, mutta sosiaalisen median jälki jää. Se voi aiheuttaa hämmennystä.”

Erityisen vahvoja ovat hautajaisperinteet. Niissä suomalaiset suosivat edelleen valokuvien ottamista ja hautajaisten somejaon sallisi vain alle viidennes. Myöskään videointia ei pidetä sopivana.

”Hautajaisissa yksityisyyden ja julkisen rajaa pidetään yleisesti erittäin vahvana. Tilaisuuden jakamista muiden nähtäville ei useinkaan pidetä soveliaana.”

Henkivakuutus on hyvä tapa turvata läheistesi taloudellinen tulevaisuus. Katso, mitä vakuutus sinulle maksaisi.

Lue lisää:

Tiesitkö, että...

50% suomalaisista ei ole tehnyt mitään valmisteluja kuoleman varalle?

Testaa, kuinka suuri henkivakuutus sinun kannattaisi ottaa.

Lue lisää

Katso, tiedätkö sinä, mistä henkivakuutuksessa on kyse
Kysyimme kuuden suomalaisen käsityksiä henkivakuutuksista. Onko kyseessä ylimääräinen kulu, jota kannattaa miettiä vasta sitten, jos jotakin käy? Vakuutusyhtiö Kalevan toimitusjohtaja Timo Laitinen vastaa.
Näin suljet sosiaalisen median palvelut läheisesi kuoltua
Useissa sosiaalisen median palveluissa on mahdollista lopettaa läheisen kuoltua myös ilman salasanoja. Kokosimme ohjeet, joilla suljet Twitterin, Facebookin, Instagramin ja Googlen tilit.
Seurakuntapastori Katja Hero: Uskaltakaa puhua kuolemasta
Kun kuolemasta vaietaan, siitä tulee ihmisten mielissä vain pelottava asia, Katja Hero sanoo. Tässä papin viisi havaintoa suhtautumisestamme kuolemaan.