Saako viisikymppinen vielä henkivakuutuksen?

”Viisikymppiä ei ole ikä eikä mikään hankkia henkivakuutus”, sanoo henkivakuutusyhtiö Kalevan asiakaspäällikkö Marja-Liisa Sillanpää. Mutta mitä nuorempana henkivakuutuksen ottaa, sitä edullisempi se on.

Viisikymppiset elävät hyvin erityyppistä arkea toisiinsa verrattuna: Joillakin jatkuvat ruuhkavuodet, toisilla jälkikasvu on jo aikuistunut. Lisäksi moni elää yksin.

”Yli viisikymppisten elämänvaiheisiin sopivat hyvin eri kokoiset henkivakuutukset”, sanoo asiakaspäällikkö Marja-Liisa Sillanpää.

Henkivakuutusyhtiö Kalevalta vakuutuksen saa aina 69 vuoden ikään asti, jos vain terveys sen sallii. ”Toki nuorelle henkivakuutus on edullisempi. Kysehän on riskivakuutuksesta”, Sillanpää sanoo.

Tässä hänen neuvonsa eri elämäntilanteisiin.

Ruuhkavuodet, parisuhteessa ja paljon lainaa?

”Henkivakuutus kannattaa mitoittaa oman tarpeenne mukaan. Kun elätte lapsiperheen ruuhkavuosia, hyvä nyrkkisääntö on summata yhteen lainat, toisen puolison tulot ja parikymmentä tuhatta euroa lasta kohti. Jos puoliso menehtyy, pystyt surun keskellä jatkamaan perhe-elämää ilman taloudellista huolta.”

Parisuhteessa ja lapset jo omillaan?

”Jos lapset ovat lentäneet pesästä omaan elämäänsä, olet puolison kanssa kaksin ja asuntolainanne on melkein maksettu, pienempikin korvaussumma mahdollisesti riittää. Kartoita riittävä henkivakuutuskorvaus laskemalla ensin tulonne ja mahdolliset velkanne yhteen.

Toki voitte varautua henkivakuutuksillanne myös lasten tulevaisuuteen. Jos teillä on kiinteää omaisuutta, kuten vaikkapa asunto tai mökki, takaatte henkivakuutuskorvauksella sen, että jälkikasvu pystyy maksamaan omaisuuden perimisestä koituvat perintöverot. Heidän ei välttämättä tarvitse myydä rakasta lapsuudenkotia tai mökkiä ollenkaan. Toisaalta he pystyvät varautumaan pitkäänkin myyntiaikaan ilman huolta perintöverojen erääntymisestä.”

Henkivakuutus on hyvä tapa turvata läheistesi taloudellinen tulevaisuus. Katso, mitä vakuutus sinulle maksaisi.

Lapseton pariskunta?

”Jos teillä on yhteistä lainaa, tulevaan varautuminen on fiksua. Voitte pohtia henkivakuutuksenne korvausmäärää laskemalla lainat ja vuositulonne yhteen. Tarvelaskurimme auttaa laskemaan sopivan korvauksen.”

Viisikymppinen sinkku tai yksineläjä?

”Jos sinulla on tietty henkilö tai taho, jolle haluat jättää omaisuutta, henkivakuutus on siihen hyvä väylä. Rahat tulevat nopeasti suoraan edunsaajan tilille, ja ne saa käyttää mihin haluaa.

Jos sinulla on omia lapsia, turvaat henkivakuutuksella heidän tulevaisuuttaan. Jos taas elät yksin ja olet lapseton, voit miettiä miten haluat omaisuutesi aikanaan jakaa. Ovatko kummilapsesi tai sisarusten lapset sinulle läheisiä tai joku muu?

Henkivakuutus on hyvä turva myös silloin, jos esimerkiksi vanhempasi ovat taanneet lainasi. Jos he ovat vakuutuksesi edunsaajia, he voivat käyttää korvausta oman lainaosuutensa maksamiseen.

Jos sinulla on jo henkivakuutus, voit toki tarkistaa, voisiko turvasummaa pienentää. Mikäli olet maksanut jo suurimman osan lainoistasi ja lapset ovat jo omillaan, aiempaa pienempi vakuutusmäärä voi riittää. Aina kannattaa muistaa, että pienikin turva auttaa tiukassa paikassa ja tuo mielenrauhaa.”

Mitä henkivakuutus yli viisikymppiselle maksaa?

”Viisikymppinen saa esimerkiksi Tehy:n jäsenenä 100 000 euron henkivakuutuksen noin 18 eurolla kuussa. 60-vuotias maksaa samankokoisesta vakuutuksesta noin 91 euroa kuussa. Parikymppinen pääsee henkivakuutukseen kiinni alle pitsan hinnalla eli 5,90 eurolla kuukaudessa.

Viisikymppinen saa vieläkin pienemmillä summilla itselleen kattavan henkivakuutuksen, jos terveys on kunnossa. Jos 25 000 euron korvaussumma riittää elämäntilanteessasi, kuukausittainen satsauksesi on viisikymppisenä vain 4,70 euroa. *

Henkivakuutus on usein tasasummainen eli vakuutuskorvaus pysyy samana, mutta hinta nousee iän karttuessa. Voit myös muuttaa korvauksen alenevasummaiseksi, eli kuukausimaksusi pysyy samana, mutta vakuutusmäärä laskee vuosittain. Aleneva summa sopii hyvin esimerkiksi elämäntilanteeseen, jolloin lainaa on jo vähemmän.”

Estääkö jokin sairaus henkivakuutuksen saannin?

Primus-henkivakuutuksen terveysselvitys on hyvin suppea ja helppo täyttää, vastaat vain terveydentilaasi koskeviin kysymyksiin kyllä tai ei. Lääkärikäyntiä ei tarvita.

 Henkivakuutuksen terveysselvityksessä kysytään syövän ja muutamien muiden suomalaisille tyypillisten sairauksien sairastamisesta ja niiden ajankohdasta. Henkivakuutuksen voi saada, kunhan nimetyn sairauden sairastamisesta on joko kolme tai viisi vuotta, sairaudesta riippuen. Esimerkiksi aivoverisuonisairauden kohdalla aika on viisi vuotta ja syövän kohdalla kolme vuotta

Saadakseen Kalevan henkivakuutuksen hakija ei saa käyttää muita päihteitä kuin alkoholia, eikä saa olla ollut tutkittavana eikä hoidettavana alkoholin tai muun huumaavan aineen takia. Sairauslomalla oleminen juuri nyt, ja aiempi tai nykyinen kuntoutustuki ja työkyvyttömyyseläke ovat esteitä henkivakuutuksen saamiselle.

*) = Esimerkkihinnat on laskettu Tehy:n jäsenen alennuksella.

Lue lisää:

Marja-Liisa Sillanpää
Asiakaspäällikkö
Kaleva

Muuttuiko elämäntilanne?

Muista edunsaajien päivittäminen!

Jos perhe-elämässäsi on tapahtunut muutoksia, muista tarkistaa ja päivittää henkivakuutuksesi edunsaajat. Henkivakuutuksen korvaus maksetaan suoraan edunsaajan tilille, ei kuolinpesään. Näin korvaus ei altistu erimielisyyksille, joita pesänselvitykseen voi liittyä.

Lue lisää

Nanu Laine ja Kristian Kekkonen: Kuolema ei ole meidän perheessämme tabu
"Emme puhu keskenämme kuolemasta arkielämässä, mutta kun se kosketti meitä isovanhempien kautta, aihe nousi luontevasti esille."
Kysyimme ihmisiltä: Uskallatko puhua kuolemasta?
Suomessa ei kuolemasta juuri puhuta. Vakuutusyhtiö Kalevan tekemän tutkimuksen mukaan testamentin tekee vain harva ja parisuhteessa kuolemasta vaietaan. Kysyimme ihmisiltä, mitä he ajattelevat asiasta.
Näin teet testamentin – tai peruutat sen
Lakimies Seppo Mikkola listaa viisi asiaa, jotka sinun on hyvä tietää, kun ryhdyt testamentin tekoon.