Näin suljet sosiaalisen median palvelut läheisesi kuoltua

Useissa sosiaalisen median palveluissa on mahdollista lopettaa läheisen kuoltua myös ilman salasanoja. Kokosimme ohjeet, joilla suljet Twitterin, Facebookin, Instagramin ja Googlen tilit.

1. Miten suljen Twitter-tilin?

Kuolleen läheisen tilin poistoa voi ehdottaa erillisen linkin takaa. Palvelu ei ole tällä hetkellä saatavilla suomeksi.

Jos sinulla on salasanat tiedossa: Twitterin käyttäjätiliä ei voi poistaa mobiilissa, vaan se on tehtävä tietokoneella. Twitter säilyttää tiliin liittyviä tietoja 30 päivää. Sen jälkeen ne poistetaan pysyvästi. Osa twiiteistä saattaa näkyä tilin seuraajille vielä muutaman päivän poistamisen jälkeen. Tilin poistamista varten sinun pitää kirjautua palveluun. Siirry tilin asetuksiin ja etsi kohta ”Poista tilini käytöstä”. Kun olet lukenut tilin poistamista koskevat tiedot, napsauta: ”Selvä juttu, poistetaan tili käytöstä.” Kirjoita lopuksi salasana vahvistaaksesi tilin poiston.

2. Miten poistan edesmenneen Facebook-tilin?

Facebookin turvallisuusasetuksissa on mahdollista määrittää toiselle henkilölle oman tilin käyttöoikeus kuoleman sattuessa.

Kuolleen läheisen tilin voi poistaa tai muuttaa esimerkiksi muistotiliksi erillisen linkin takaa.

Jos sinulla on salasanat tiedossa: Ennen kuin poistat läheisesi tilin, lataa Facebookista haluamasi kuvat, tilapäivitykset ja tekstit itsellesi talteen. Julkaisujen ja varmuuskopioitujen tietojen häviäminen järjestelmästä voi kestää jopa 90 päivää. Facebook säilyttää esimerkiksi käyttäjän ystävilleen lähettämät viestit muistissaan senkin jälkeen, kun tilin muut tiedot on poistettu.

Kun haluat poistaa tilin ja ladata tietoja, kirjaudu Facebookiin. Klikkaa minkä tahansa Facebook-sivun ylälaidassa Asetukset-painiketta ja valitse alavalikosta kohta ”Lataa Facebook-tietojesi kopio”.

Facebook pyrkii antamaan käyttäjilleen aina mahdollisuuden palata takaisin aktiiviseksi, joten tilin lopullinen poistaminen on hyvä tehdä Facebookin tuki-ja ohjekeskuksen kautta, esimerkiksi tästä linkistä.

Palvelut, joihin on kirjauduttava Facebook-tunnuksilla: Facebook-tilin tuhoamisen yhteydessä käyttöoikeudet myös Facebookin kautta toimiviin muihin palveluihin voivat hävitä, kuten Instagramiin, Spotifyhin, Tinderiin ja Pinterestiin. Muista siis ladata tärkeät kuvat talteen esimerkiksi Instagramista.

Esimerkiksi Spotify-tilin lopullista lopettamista varten sinun pitää olla yhteydessä Spotifyn asiakaspalveluun. Tähän tarvitset tilin kirjautumistiedot.

Henkivakuutus on hyvä tapa turvata läheistesi taloudellinen tulevaisuus. Katso, mitä vakuutus sinulle maksaisi.

2. Miten poistan Instagram-tilin?

Jos näet Instagramissa tilin, joka kuuluu edesmenneelle henkilölle, voit pyytää siirtämään sen muistotilaan. Lähisukulainen, voi pyytää tilin poistamista Instagramista.

Kuolleen läheisen tilin voi poistaa tai muuttaa esimerkiksi muistotiliksi erillisen linkin takaa.

Jos sinulla on salasanat tiedossa: Ennen kuin poistat läheisesi tilin, lataa Instagramista haluamasi kuvat talteen.

Instagramkin pyrkii antamaan käyttäjilleen aina mahdollisuuden palata takaisin aktiiviseksi, joten tilin lopullinen poistaminen on hyvä tehdä Instagramin tuki-ja ohjekeskuksen kautta, esimerkiksi tästä linkistä.

4. Miten lopetetaan Google-tili?

Sähköpostiosoitteiden poistaminen kannattaa tehdä viimeisenä, sillä sähköpostiosoitteella kirjaudutaan yleensä sisään useimpiin sosiaalisen median palveluihin. Facebookin tapaan Google-tilillä on mahdollista määrittää käyttöoikeus puolisolle tai läheiselle henkilölle kuoleman sattuessa.

Tilin poistamista varten voit olla yhteydessä asiakaspalveluun tämän lomakkeen kautta. Google ei luovuta yksityishenkilön kirjautumistietoja kuolemantapauksissa.

Jos sinulla on edesmenneen henkilön kirjautumistiedot Google-tilille: Tarkista, että läheisesi tärkeät tekstitiedostot tai sähköpostit ovat hyvässä tallessa. Google-tilin poistamisen yhteydessä katoavat myös oikeudet esimerkiksi Youtube-tilin käyttöön. Poistat Google-tilin kirjautumalla tilin sivuille. Valitse tiliasetuksista ”Poista tilisi tai palveluita”. Avautuvasta ikkunasta valitse ”Poista Google-tili ja tilin tiedot”. Rastita molemmat valintaruudut ja vahvista tilin poisto.

Hyvä vinkki

Meistä jokaisen kannattaa listata yhteen kaikki verkkopalveluissa käyttämämme kirjautumistiedot: salasanat, käyttäjätunnukset ja sähköpostiosoitteet. Anna ne säilytettäväksi lähiomaiselle tai hyvälle ystävällesi.

Lue lisää:

Tiesitkö, että...

50% suomalaisista ei ole tehnyt mitään valmisteluja kuoleman varalle.

Oletko sinä? Testaa, kuinka suuri henkivakuutus sinun kannattaisi ottaa.

Lue lisää

Viisi ihmistä kertoo: Tällaiset hautajaiset haluan
Paljon porukkaa, hyvää ruokaa, elämäniloa ja lohtua läheisille – muun muassa näitä ihmiset toivovat omilta hautajaisiltaan. Oletko sinä miettinyt, millaiset hautajaiset haluaisit?
Tiesitkö nämä tärkeät faktat testamentista?
Keneen lakisääteinen perimysjärjestys katkeaa? Entä miten tehdä testamentti, joka ehkäisee riitoja? Lakimies Seppo Mikkola kokosi faktat, jotka testamentin teosta on hyvä tietää.
Näin järjestät hautajaiset
Surun keskellä voi tuntua ylivoimaiselta miettiä hautajaisia. Tältä listalta löydät tärkeimmät asiat, jotka tilaisuuden suunnittelussa on hyvä ottaa huomioon.