Pentti Aaltonen ja Mervi Vikki-Aaltonen: Suhteellisuudentaju auttaa hyväksymään kuoleman

"Olemme pohtineet viime aikoina kuolemaa, sillä läheltä on lähtenyt tärkeitä ihmisiä."

Yrittäjä ja taiteilija Pentti Aaltonen, 60:

Ystäväni lähtö oli kaunis

”Järjestän meriretkiä yksityisille ja yrityksille, kalastan ja teen taidetta Suomessa. Thaimaassa vietän aikaani kahdella pienellä saarella kolme talvikuukautta vuodessa. Kalastan paikallisten kanssa ja kirjoitan. Elän vaatimattomassa mökissä Krabin provinssissa. Sähköä ei ole, eikä lämmintä vettä tule, mutta se ei haittaa, sillä olen tällainen elämäntapakalastaja. Asuntolainakin meillä on jo maksettu.

Aikoinaan vanhempani ottivat minulle henkivakuutuksen, jonka maksut jossain vaiheessa siirtyivät meidän nuorelle perheelle. Olimme jo irtisanomassa tätä mielestämme ylimääräistä vakuutusta, mutta vakuutusvirkailija viisaasti neuvoi, että nämä vanhat vakuutukset ovat edullisia eikä niistä kannata luopua.

Ja totta tosiaan. Olemme jo kymmenkunta vuotta sitten vapautuneet kokonaan maksuista, ja muutaman vuoden päästä rahaa tulee tilille parikymmentätuhatta euroa. Mikä parasta, elävänä tai kuolleena.

Olen pohtinut kuolemaa paljon, koska menetin Thaimaassa talvet asuneen amerikkalaisen ystäväni Jamien. Hän kuoli vuosi sitten sairauskohtaukseen aivan yllättäen. Vieressä oli hänen ranskalainen vaimonsa Christine. Tapahtuma oli traaginen mutta kaunis siinäkin mielessä, että pariskunta oli tarvinnut toisiaan jo terveyssyistä. Jamiella oli vaikeuksia kävellä ja Christinella oli huono näkö. Yhdessä he olivat kokonainen yksikkö.

Eräänä päivänä Jamie palasi aamu-uinniltaan, kuori hedelmän ja huokaisi tyytyväisenä: ”I'm in heaven.” Sitten hän kuoli. Jamie tuhkattiin, ja tuhka siroteltiin mereen. Hän oli toivonut tulla tuhkatuksi siellä, missä kuolee. Ja siihen hänellä oli totisesti syynsä. Jamien Amerikassa asuvalla sisarella oli nimittäin outo harrastus: hän keräsi sukunsa tuhkauurnia ja asetti ne kirjahyllyynsä. Jamie kertoi minulle, että oli sanonut painavasti sisarelleen, että ”sinun kokoelmiisi en tule”.

Vaaratilanteita on ollut

Kuolema kulkee merellä usein mukana. Riskien minimointi on tärkeää. Olen joutunut moneen vaaratilanteeseen, koska olen ollut niin paljon merellä, mutta lamaannuttavaa pelkoa en ole koskaan tuntenut. Esimerkiksi Thaimaassa liikenneonnettomuudet ovat paljon yleisempiä kuin hukkumiskuolemat.

Mitä enemmän olen nähnyt maailmaa, ja mitä enemmän ikää on tullut, sitä vähemmän liputan minkään uskonnon puolesta. Ajattelen pragmaattisesti, että koska en voi olla varma, mikä minua odottaa kuoleman jälkeen, kannattaa elää täydesti se aika, joka on annettu.

Äkkilähtö olisi minulle paras vaihtoehto, mutta kun ajattelen jälkeenjääviä, lyhyt saattohoito voisi olla armollisempi. Toivon, että myös minut tuhkataan kuolemani jälkeen ja sirotellaan mereen. Koska rakastan merta, se on minulle paras hautapaikka.”

Miten ikäsi vaikuttaa henkivakuutuksen hintaan? Laske vakuutuksen hinta tästä.

null

Johtava konsultti Mervi Vikki-Aaltonen, 58:

Äkkikuolema on omaisille raskas kokemus

”Veljeni kuoli äkillisesti 55-vuotiaana keskellä arjen touhuja. Se pysäytti meidät omaiset, ja jouduimme miettimään, mikä elämässä on oikeasti tärkeää. Äkkikuolema saattaa olla poisnukkuneelle armollinen tapa lähteä, mutta meille omaisille se oli sokki. Vasta muutaman kuukauden kuluttua tapahtumasta pystyin olemaan kiitollinen siitä, että veljeni sai elää yli 50-vuotiaaksi.

Se tavallaan palvelee meitä jäljelle jääviä. Siksi prosessi, jonka menetys saa aikaan, kannattaa käydä läpi kokonaisvaltaisesti. Oli tärkeää, että ihmiset ottivat osaa suruumme ja lähettivät kukkia. Toisten kuoleman myötä työstämme myös omaa kuolemaamme.

"Emme tienneet, millaiset hautajaiset veljeni olisi halunnut."

Lapsuudenmaisemissani Pohjanmaalla kuolemaa ei mystifioitu. Kävin isovanhempieni kanssa hautajaisissa. Siellä lapsikin näki monenlaisia rituaaleja, jotka kuuluivat hautajaisiin. Autot pysähtyivät vainajan kotitalon kohdalla, kun ruumissaattue tuli kirkosta.

Katsoimme yhdessä myös vanhoja valokuvia, joissa näkyi, kuinka arkku pidettiin auki, jotta sukulaiset saattoivat kokoontua ympärille jättämään jäähyväisiä. Nuo kokemukset auttoivat, kun järjestimme äidin ja sisarusten kanssa hautajaisia veljelleni. Mietimme, miksei hän ollut koskaan puhunut, millaiset hautajaiset hän halusi. Sitten tajusimme, ettemme mekään ole puhuneet omista toiveistamme.

Nyt sitten puhuimme.

Olen puhunut mieheni kanssa kuolemasta

Moni kavahtaa, kun puhutaan kuolemasta. Se ei vain tunnu kuuluvan nykyajan puheenaiheisiin. Minä ja mieheni olemme kyllä puhuneet. Olemme saaneet lainat maksettua jo vuosia sitten ja tavaraakin on yli oman tarpeen. Töitä on riittänyt, ja kohtuullinen eläke on ehditty kerryttää. Elämäntapamme on myös suhteellisen vaatimatonta. Näin ollen taloushuolet eivät ole päällimmäisenä mielessä, vaikka toinen sattuisi kuolemaan.

Aikoinaan, kun ostimme oman kotimme ja otimme sitä varten lainaa, henkivakuutusten hankinta tuli ajankohtaiseksi. Emmekä ole niistä luopuneet, vaikka niiden merkitys on jo vähäinen.

Haluan, että minut aikanaan tuhkataan ja sirotellaan mereen Porkkalassa sijaitsevalta luodolta. Luoto on lempipaikkani, jonka läheisyydessä veneilemme joka kesä ja vietämme aikaa muuten vain.

En halua pysyvää hautapaikkaa. Mielestäni vainajaa voi muistella missä tahansa, vaikkapa hänen lempipaikassaan. Ajattelen tässä asiassa myös omaisia. En tahdo, että heillä on ylimääräistä vaivaa hautojen hoitamisesta.

Teen työtä IT-alalla, josta vasta näinä vuosina siirtyvät eläkkeelle ensimmäiset työntekijät. Toimialalla on paljon nuoria ihmisiä, joilla on elämä edessään. Heille kuolema ei ole ajankohtainen puheenaihe.”

Lue lisää:

Tiesitkö, että...

50% suomalaisista ei ole tehnyt mitään järjestelyitä kuoleman varalle?

Oletko sinä? Aloita hankkimalla henkivakuutus.

Lue lisää

Nanu Laine ja Kristian Kekkonen: Kuolema ei ole meidän perheessämme tabu
"Emme puhu keskenämme kuolemasta arkielämässä, mutta kun se kosketti meitä isovanhempien kautta, aihe nousi luontevasti esille."
Inga Sinisalu ja Tero Munck: Testamentin teko on harkinnassa
"Puhumme paljon elämästä, mutta emme sen loppumisesta. Kuolemasta on turha tehdä elämää suurempaa."
7 vinkkiä, joiden avulla onnistut perintösuunnittelussa
Perintösuunnitelman teko kannattaa aloittaa omien arvojen ja elämäntilanteen pohdinnasta. Lakimies Seppo Mikkola kertoo, mitä sinun on hyvä ottaa huomioon, kun ryhdyt tekemään testamenttia.