Suunnittele omat hautajaisesi – ota huomioon nämä 20 asiaa

Valmiiksi tehty toivelista omista hautajaisista helpottaa omaistesi elämää surun keskellä – päätöksiä kun pitää tehdä todella monia. Tässä niistä olennaisimmat.

”Varautumalla omiin hautajaisiin voi helpottaa omaisten tuskaa surun hetkellä. Siksi kannattaisikin kirjoittaa lista omista hautajaistoiveista ja antaa se tiedoksi luottoihmisille”, sanoo henkivakuutusyhtiö Kalevan johtaja Minna Mikkanen.

Monille omaisille tulee yllätyksenä, kuinka nopeasti läheisen kuolemaan liittyvien asioiden hoito ja hautajaisvalmistelut pitää käynnistää – itse asiassa aivan saman tien.

Omien hautajaisten suunnittelu voi äkkiseltään kuulostaa itsekkäältä teolta, mutta loppujen lopuksi se on kaikkea muuta. Valmiit hautajaistoiveet ja -suunnitelmat helpottavat varmasti lähimmäisten elämää.

”Suomalaisista lähes 80 prosenttia on sitä mieltä, että vainajan viimeistä tahtoa on noudatettava hautajaisjärjestelyissä, vaikka se olisi ristiriidassa omaisten tahdon kanssa”, Minna Mikkanen kertoo. Tieto ilmenee Kalevan teettämästä kuolemaan liittyvästä tutkimuksesta.

Ohjeet helpottavat omaisten osaa. Surun keskellä heidän on selkeämpi lähteä toteuttamaan valmista listaa kuin miettiä mitkä olisivat olleet toiveesi – esimerkiksi kenet haluat hautajaisiisi ja keitä kaikkia ystäväpiiriisi ylipäätään kuuluu.

”Mitä tarkemmin omiin hautajaisiin liittyviä toiveita etukäteen suunnittelee, sitä selkeämpää omaisten on toimia.”

Hautajaisille kannattaa myös sopia vastuuhenkilö: kuka tai ketkä ottavat vastuun käytännön järjestelyistä.

”Meidän jokaisen on hyvä miettiä näitä asioita – ei pelkästään vanhojen ja sairaiden. Omien hautajaisten pohtiminen etukäteen voi olla puhdistava ja tervehdyttäväkin kokemus. Sitä ei kannata pelätä. Samalla tulee mietittyä elämää ja omia valintojaan laajemminkin.”

Näin suunnittelet omat hautajaisesi

1. Hautaustoimiston valinta

Jos toiveissasi on tietty hautaustoimisto, kirjaa se listallesi, niin omaiset tietävät, mihin ottaa yhteyttä. Hautaustoimistot voivat hoitaa lähes kaikki hautajaisiin liittyvät asiat, jos niin tahdot: hautaus- ja muistotilaisuuden ajan sekä paikan, vainajan pukemisen ja arkkuun laiton, kuljetukset ja kukat. Voit tehdä sopimuksen toimiston kanssa jo ennakkoon. 

2. Rahat hautajaisjärjestelyihin

Hautauskulut maksetaan ensisijaisesti vainajan varoista – niihin voi käyttää myös henkivakuutuksesta maksettavaa korvausta. Voit myös avata hautausta varten erillisen tilin. Yleensä hautajaismenoihin menee useita tuhansia euroja.

Mikäli vainajalla ei ole omia varoja hautaamiseen, voi hautausavustusta hakea vainajan viimeisen asuinpaikan sosiaalitoimesta. Se kustantaa yleensä vainajalle pakolliset minimihautauskulut.

Henkivakuutus on hyvä tapa turvata läheistesi taloudellinen tulevaisuus. Katso, mitä vakuutus sinulle maksaisi.

3. Arkkuhautaus vai uurnahautaus?

Kerro toivelistallasi, haluatko, että sinut haudataan arkussa vai tuhkataan. Arkkuhautauksessa toimitus voi tapahtua kirkossa, kappelissa tai haudalla. Toimituksen jälkeen arkku kannetaan ja lasketaan läheisten läsnä ollessa hautaan.

Tuhkahautauksessa arkku kukkineen jätetään yleensä kappeliin, josta seurakunta tai hautaustoimisto vie sen tuhkattavaksi. Tuhkauurnan voi noutaa krematoriosta omainen tai vaihtoehtoisesti hautaustoimisto, joka toimittaa sen uurnanlaskutilaisuuteen.

4. Arkku vai tuhkauurna?

Minkä tyylisen arkun tai tuhkauurnan haluat? Pidätkö koristeellisesta, pelkistetystä vai ekologisesta vaihtoehdosta? Listaa mahdollinen toivemateriaalisi ja hintaluokka. Netistä löydät kuvia. Voit liittää kuvan myös listaasi.

5. Hautapaikka

Kerro, mihin haluat itsesi haudattavan. Onko teillä sukuhauta tai haluatko sellaisen? Hautapaikan saadaksesi sinun ei tarvitse olla seurakunnan jäsen, vaan seurakunnat ovat velvollisia luovuttamaan hautapaikan kaikille kunnassa asuville. Hautapaikan voi hankkia myös ennakkoon seurakuntien hautauspalvelusta. 

Kirkkoon kuulumattomat voidaan haudata myös kirkon ylläpitämille tunnustuksettomien hautausmaille tai Vapaa-ajattelijoiden ylläpitämille täysin uskonnottomille hautausmaille.

Jos haluat tuhkauksen, kerro toiveesi tuhkan sijoittamisesta. Tuhkan hautaaminen tapahtuu yleensä erikseen sille varattuna aikana. Uurna voidaan haudata perinteiseen arkkusukuhautaan, uurna- tai muistolehtoon tai uurnaholviin.

Uurnalehdossa vainajalle on oma hautapaikka ja muistomerkki, jonka mallin seurakunta saattaa määrittää tarkkaankin. Joillakin seurakunnilla on myös uurnaholveja. Ne ovat seinämiä, jossa on uurnaa varten lokero, jonka etuosaan laitetaan muistolaatta.

Muistolehdossa hautaus suoritetaan ilman omaisia, jolloin uurnan tarkka paikka jää vain seurakunnan tietoon. Vainajan muistolaatan voi laittaa lehdon yhteiseen muistopaasiin.

Jos haluat tuhkasi hautausmaan sirottelualueelle, omaiset voivat olla mukana sirottelussa. Muistolaatan voi laittaa alueen yhteiseen muistomerkkiin.

Tuhkasi voidaan myös sirotella jonnekin muualle sinulle tärkeään paikkaan, esimerkiksi järveen tai metsään. Tuhkan sijoittaminen edellyttää maanomistajan suostumusta.

Tuhka on sijoitettava lopullisesti yhden vuoden kuluessa kuolemasta ja vain yhteen paikkaan. Tuhkaa ei saa ripotella luontoon, jos tiedossa on, että paikalle rakennetaan viiden vuoden sisällä.

6. Vaatetus ja muistoesineet arkkuun

Onko sinulla toiveita vaatteista, joissa sinut laitetaan arkkuun? Hautaustoimistojen myymät arkkupaidat ja kaavut ovat puuvillaisia, pellavaisia tai silkkisiä. Sinut voidaan pukea myös omiin vaatteisiisi – juhlapukuun tai vaikkapa oloasuun tai yöpukuun. Kerro myös, jos haluat arkkuun jonkin tärkeän muistoesineen, kirjeen tai valokuvan.

7. Hautakivi vai muistolaatta?

Kirjaa listalle, millaisesta materiaalista ja minkä hintaisen toivot hautakivesi tai muistolaattasi olevan. Ja haluatko hautajaiskiveesi ristin tai muun symbolin? Alan yritysten nettisivuilta löydät hautakivien kuvia. Voit vaikka printata mieleisesi mallin listasi oheen.

Jos haluat muistolaatan tuhkien sirottelupaikalle luontoon ja luonnonkiveen, sinun pitää pyytää myös siihen lupa maanomistajalta.

8. Kirkollinen siunaus ja toivepappi?

Kirjoita listaan, tahdotko kirkollisen siunauksen kirkossa tai kappelissa. Toimitus voi myös tapahtua haudalla. Kerro myös, jos sinulla on mielessäsi pappi, jonka toivot siunaavan sinut hautaan. Myös kirkkoon kuulumattomat ovat oikeutettuja kirkollisiin hautajaisiin ja hekin voivat halutessaan saada siunauksen.

Kirkkoon kuulumattomien hautauksessa ei ole yleisesti noudatettavia kaavoja, vaikka tilaisuus pidettäisiin kappelissa. Puhujaksi voit pyytää jonkun omaisista tai ystävistä. Tilaisuus voidaan pitää myös kotona.

9. Hautajaisvieraat

Omaiset eivät välttämättä tiedä kaikkia sinulle tärkeitä ihmisiä – ystäviä sekä harrastus- ja työkavereita. Tee siis lista hautajaisvieraista: ketkä kutsutaan kirkkoon ja ketkä muistotilaisuuteen. Laita yhteystiedot valmiiksi: puhelinnumero, sähköposti tai katuosoite.

Kun vieraslista on valmis, omaisten ei tarvitse pohtia tai riidellä, keitä paikalle sopii kutsua. Esimerkiksi ero- ja uusperhekuviot ovat yleisiä ja saattavat herättää omaisissa monenlaisia mielipiteitä – sellaisiakin, jotka ovat täysin vastakkaisia vainajan ajatuksille. 

10. Arkunkantajat

Yleensä arkunkantajia on kuusi. Listaa, kenen haluat kantavan arkkua. Myös naiset voivat olla kantajina. Jos kantajia ei löydy lähipiiristä tarpeeksi, pyydä apua seurakunnalta tai hautaustoimistolta.

11. Kukat

Haluatko, että ihmiset laskevat arkulle kukkalaitteen vai esimerkiksi vain yhden kukan. Vai saako jokainen vapaasti valita? Kerro myös, haluatko, että kukkalaitteet lasketaan kappelissa, kirkossa vai haudalla. Pyydä omaisia ilmoittamaan toivomasi käytäntö hautajaisvieraille etukäteen. Jotkut toivovat, että kukkien sijaan voi antaa lahjoituksen esimerkiksi jollekin järjestölle tai vainajan alaikäisille lapsille.

12. Musiikki

Voit valita valmiiksi sinulle mieleiset virret ja lempilaulut siunaustilaisuuteen ja pyytää myös lähipiirisi tai muuta muusikkoa esiintymään muistotilaisuudessa.

13. Muistotilaisuuden tarjoilut

Moni haluaa, että hautajaiset ovat omannäköiset ja pöydässä on tietynlaisia ruokia ja juomia. Laita pari toivepaikkaa, jossa haluaisit muistotilaisuuden pidettävän ­– tai minkä henkisestä paikasta pitäisit. Listaa ruuat ja mahdollisesti myös haluamasi pitopalvelu.

14. Muistotilaisuuden ohjelma

Voit myös määritellä minkä henkiset hautajaiset haluat: millaista musiikkia tilaisuudessa soitetaan, millaisen kattauksen, koristelun ja kukat haluat. Mitä toivot ohjelmaksi? Haluatko, että hautajaisissasi juodaan myös kuohuvaa vai ollaanko vesilinjalla?

15. Valokuvat ja muistoesineet

Millaisena haluat itsesi muistettavan? Valitse mieleisesi kuva muistotilaisuuteen pöydälle laitettavaksi. Myös useamman kuvan vaihtuvia yhdistelmiä ja videoita näytetään muistotilaisuuksissa. Ehkäpä haluat yllättää läheisesi ja tehdä heille valmiiksi puheen tai videotervehdyksen, joka esitetään muistotilaisuudessa? Nykyään muistopöydälle laitetaan usein myös vainajalle tärkeitä esineitä.

16. Valokuvaaja

Myös valokuvaaminen kannattaa sopia hyvissä ajoin ennen hautajaisia. Haluatko paikalle ammattikuvaajan vai onko lähipiirissänne luottokuvaaja, jolla on tilannetajua ja osaamista? Kerro myös, mistä haluat kuvia otettavan ja kenelle kuvat lähetetään.

17. Kuolinilmoitus lehdessä vai netissä?

Jos sinulla on lempiruno, jonka haluat kuolinilmoitukseen, kirjoita se listallesi. Löydät kauniita värssyjä myös netistä, runokirjoista ja muiden kuolinilmoituksista. Ilmaise myös se, mihin lehtiin haluat kuolinilmoituksesi laitettavan ja julkaistaanko ilmoitus ennen vai jälkeen hautajaisten.

Kuolinilmoituksia julkaistaan nykyisin myös netissä.

18. Haudanhoitosopimus

Voit esittää toiveen, mitä kukkia toivot kesäisin haudallesi. Voit halutessasi nimetä hautaoikeuden haltijan. Jos sinä et sitä tee, se jää omaisten tehtäväksi. Haltija vastaa haudan hoidosta ja sitä koskevista kysymyksistä. Haudan hoidosta voi sopia myös seurakunnan tai hautoja hoitavan yrityksen kanssa.

19. Yhdistykset ja harrastukset

Listaa yhdistystoimintasi ja harrastuspiirisi, johon haluat ilmoitettavan poismenostasi. Kirjaa miten ja kenelle asiasta ilmoitetaan.

20. Sosiaalisen median lopettaminen

Tee salasanalista ja anna se kahdelle luottoihmiselle. Sovi, mitkä sosiaalisen median kanavat haluat lakkautettavan heti ja mitkä myöhemmin. Kirjaa myös, haluatko, että kuolemastasi ilmoitetaan esimerkiksi Facebookissa – ja millaisin sanakääntein.

Kun lista on valmis:

Kun olet saanut pohdittua ja kirjattua muistiin kaiken tämän, voit luetuttaa listan kahdella henkilöllä ja pyytää heitä allekirjoittamaan se. Ota toivelistastasi kopiot ja anna ne luottoihmisillesi.

Monista hautaustoimistoista saa myös Hautajaisjärjestelyni-vihkosen, johon voit täyttää toiveitasi. Voit luovuttaa vihkosesta kopion luottoihmistesi lisäksi myös valitsemaasi hautaustoimistoon.

Hautajaisista voit määrätä myös erillisellä hautajaistestamentilla, joka allekirjoitetaan ja todistetaan kuten tavallinen testamentti. On tärkeää, että kerrot läheisillesi tai ystävillesi hautajaistestamentista ja siitä mistä he sen löytävät. Pankin tallelokeroon sitä ei kannata laittaa, sillä lokero avataan usein vasta hautajaisten jälkeen, kun perunkirjoitusta aletaan tehdä. Säilytyspaikka voi olla kotona mapissa muiden tärkeiden papereiden kanssa. Voit viedä toisen kappaleen testamentista myös haluamaasi hautaustoimistoon.

Lue myös:

Tiesitkö, että...

50% suomalaisista ei ole tehnyt mitään valmisteluja kuoleman varalle.

Oletko sinä? Testaa, kuinka suuri henkivakuutus sinun kannattaisi ottaa.

Lue lisää

Tiesitkö nämä tärkeät faktat testamentista?
Keneen lakisääteinen perimysjärjestys katkeaa? Entä miten tehdä testamentti, joka ehkäisee riitoja? Lakimies Seppo Mikkola kokosi faktat, jotka testamentin teosta on hyvä tietää.
Näin järjestät hautajaiset
Surun keskellä voi tuntua ylivoimaiselta miettiä hautajaisia. Tältä listalta löydät tärkeimmät asiat, jotka tilaisuuden suunnittelussa on hyvä ottaa huomioon.
Saako viisikymppinen vielä henkivakuutuksen?
”Viisikymppiä ei ole ikä eikä mikään hankkia henkivakuutus”, sanoo henkivakuutusyhtiö Kalevan asiakaspäällikkö Marja-Liisa Sillanpää. Mutta mitä nuorempana henkivakuutuksen ottaa, sitä edullisempi se on.