Viisi ihmistä kertoo: Tällaiset hautajaiset haluan

Paljon porukkaa, hyvää ruokaa, elämäniloa ja lohtua läheisille – muun muassa näitä ihmiset toivovat omilta hautajaisiltaan. Oletko sinä miettinyt, millaiset hautajaiset haluaisit?

Mari, 54: "Elämänuskoista virettä, kiitos!"

”Hautajaisissa on aina raskas tunnelma. Toivottavasti jo muistotilaisuudessani olisi elämänuskoisempi vire. Tykkään hyvästä ruoasta, ja sitä pitää olla tarjolla. Ruoan kanssa tarjotaan viiniä ja nostetaan maljat minun muistokseni ja elämälle.

Hautajaisissani monet minulle tärkeät ihmiset kokoontuvat viimeistä kertaa yhteen. Toivon, että heillä olisi aikaa jutella ihan vapaasti keskenään. Koska en ole kuuntelemassa puheita, jokainen voisi puhua mitä haluaa. Varmaan ihmiset muistelisivat kaikkia iloisia, vaikeita ja outoja juttuja, joita koin heidän kanssaan.

Toivon, että hautajaiseni antaisivat perheelleni ja muille läheisille voimaa jatkaa elämää.”

Ari, 55: "Toivoin hautajaisiini paljon porukkaa"

”Olen viime aikoina miettinyt paljon hautajaisia, koska vanhempani ja moni kavereistanikin on kuollut. Omiin hautajaisiini haluaisin paljon porukkaa. Minulle lapsuudenystävät ja sukulaiset ovat aina olleet tärkeitä, olenhan viihtynyt samalla paikkakunnalla koko ikäni. Omaa perhettä minulla ei ole.

En kuulu kirkkoon, joten juhla voitaisiin järjestää kesäaikaan omalla pihamaallani. Tarjolla olisi grillimakkaraa, olutta, ehkä jotain salaattiakin. Vieraat saavat valita musiikin, sillä he kyllä tietävät, mistä olen tykännyt. Olisi hyvä, jos ihmiset pitäisivät puheita, mutta mitenkään virallisia niiden ei tarvitsisi olla. Tärkeintä on, että ihmiset voivat kokoontua muistelemaan minua hyvällä mielellä.”

Hannele, 42: "Kunpa ihmiset kertoisivat muistojaan ja joisivat kuohuvaa"

”Mitä jos hautajaisiini ei tulisikaan kukaan? Olemme monesti ystävieni kanssa miettineet, että meidän ikäluokkamme käyttäytyy kuoleman hetkellä eri tavoin kuin vanhempamme ja isovanhempamme. Vaikka vanhaa kaveria haluaisi muistaa, ei hautajaisiin paukata paikalle niin vaan. Muistamisessa on sama trendi: kun isoäitini kuoli, sain yhden adressin ja yhdet muistokukat. Toki halauksia, puhelinsoittoja ja tekstiviestejä tuli.

Jos nyt kuolisin, kuka järjestäisi hautajaiseni? Asun yksin pienen lapseni kanssa. Vanhempani ovat onneksi elossa, mutta eiväthän he tunne kaikkia ystäviäni ja tärkeitä ihmisiä, jotka haluaisin kutsua.

Muistotilaisuuden miljöö on minulle tärkeä. Haluaisin oikein vehreän paikan, kauniin vanhan talon, mielellään veden äärellä. Iloinen musiikki soisi. Ennen kaikkea haluaisin, että ihmisillä olisi hauskaa. Voisivat kertoa yhteisiä muistojamme ja pitää hauskaa. Joisivat hieman kuohuvaa ja söisivät hyvin. Pitäisiköhän muuten kirjoittaa lista, mitä menussa olisi?

Tärkeintä olisi, että lastani lohduttaisi surun keskellä kaikki se elämänilo ja ihanat ihmiset hänen ympärillään.”

Lasse, 85: "Virsiä, tuttu pappi ja oma perhe, niin olen tyytyväinen"

”Toivoisin, että minun hautajaisissani olisi vain oma perhe eli tyttäreni perheineen. Virret ovat olleet minulle aina tärkeitä, joten niitä laulettaisiin paljon. Tuttu pappi olisi mukava, olenhan käynyt paljon seurakunnan tilaisuuksissa. Ruokana olisi ainakin graavia siikaa, joka on lempiherkkuni. Lapsenlapset soittaisivat ja laulaisivat. Luultavasti hautajaiseni olisivat aika perinteiset, mutta niinhän olen minäkin.”

Nina, 30: "Läheisimmät ihmiseni ja modernia ruokaa"

”Toivoisin, että hautajaiseni olisivat lämmin kohtaaminen minulle tärkeiden ihmisten kesken. En halua mahtipontisuutta. Muistotilaisuuteni voisi olla esimerkiksi ravintolassa.

Hautajaisiini kutsuttaisiin oma perheeni, lähimmät sukulaiseni ja ystäväni. Kukkina olisi orkideoita, orvokkeja, gerberoita tai liljoja. Ruoka olisi isossa roolissa – olenhan ruokaihminen. Perinteisten voileipä- ja kermatäytekakkujen sijaan tarjolla olisi moderneja suolaisia ja makeita herkkuja.

Seinillä riippuisi kuvakollaaseja elämäni hetkistä, tai kuvia heijastettaisiin seinälle. Vieraat saisivat pitää puheita. Toivoisin, että he muistelisivat kanssani viettämiään ihania hetkiä. Puheet voisivat olla iloisia ja vakaviakin.”

Henkivakuutus on hyvä tapa turvata läheistesi taloudellinen tulevaisuus. Katso, mitä henkivakutuus sinulle maksaisi.

Lue lisää:

Tiesitkö, että...

50% suomalaisista ei ole tehnyt mitään valmisteluja kuoleman varalle.

Oletko sinä? Aloita hankkimalla henkivakuutus.

Lue lisää

7 vinkkiä, joiden avulla onnistut perintösuunnittelussa
Perintösuunnitelman teko kannattaa aloittaa omien arvojen ja elämäntilanteen pohdinnasta. Lakimies Seppo Mikkola kertoo, mitä sinun on hyvä ottaa huomioon, kun ryhdyt tekemään testamenttia.
Näin järjestät hautajaiset
Surun keskellä voi tuntua ylivoimaiselta miettiä hautajaisia. Tältä listalta löydät tärkeimmät asiat, jotka tilaisuuden suunnittelussa on hyvä ottaa huomioon.
Näin suljet sosiaalisen median palvelut läheisesi kuoltua
Useissa sosiaalisen median palveluissa on mahdollista lopettaa läheisen kuoltua myös ilman salasanoja. Kokosimme ohjeet, joilla suljet Twitterin, Facebookin, Instagramin ja Googlen tilit.