”Tästä kirjasta isä olisi tykännyt” – miten somessa surraan?

Reetta Miettisen vanhemmat menehtyivät lyhyen ajan sisällä vuonna 2012. Hän muistelee rakkaitaan säännöllisesti Facebook-tilillään. Jaakko Pietiläinen taas haluaa pitää suurimmat surun ja ilon aiheensa digitaalisen maailman ulkopuolella.

Reetta Miettinen: ”En hae päivityksilläni tykkäyksiä”

”Kaikilla on omanlaisensa tapa käyttää sosiaalista mediaa: toiset ovat avoimempia kuin toiset. Kun Facebookin käyttö alkoi levitä, asuin Lontoossa. Sosiaalinen media oli hyvä tapa pitää yhteyttä ystäviin sekä sukulaisiin. Sosiaalisesta mediasta tuli itselleni sekoitus henkilökohtaista elämää ja työelämää. Facebookin avulla on myös helppo kertoa ulkomailla asuville sukulaisilleni, mitä elämääni kuuluu.

Kun vanhempani kuolivat, tein päivityksen Facebookiin. Minulla ei ollut voimia henkilökohtaisesti ottaa yhteyttä ihmisiin, jotka eivät olleet kaikkien läheisimpiä. Äitini sairaus eteni rajusti ja nopeasti, joten päivityksen avulla kaukaisemmatkin sukulaiset ja ystävät saivat tietää hänen poismenostaan.

Vanhempieni poismenon jälkeen olen muistellut heitä silloin tällöin sosiaalisessa mediassa. Päivitän heidän kuolemansa vuosipäivinä, mutta myös muulloin, pieniä muistoja menneistä ja kuvittelen hetkiä, joita voisi olla, jos he olisivat vielä elossa. Päivityksiin liittyy haikeutta siitä, että lapseni eivät ehtineet oppia tuntemaan isovanhempiaan. Isäni oli kova lukemaan kirjoja. Äskettäin luin kirjan, jota lukiessani ajattelin, että tästä isä olisi tykännyt. Sieluni silmin näin isäni lukemassa kirjaa ja kuvailin asiaa Facebook-postauksessani.

Lue myös: Suomalaiset sanovat, että kuolemasta on helppo puhua – miksi sitten vaikenemme?

Vanhempiini liittyviä muistopäivityksiäni kommentoivat usein sukulaiset ja ystävät, jotka tunsivat vanhempani. Selkeisiin vuosipäiväjulkaisuihin monen on vaikea sanoa mitään muuta kuin osoittaa myötätuntoa esimerkiksi sydän-emojilla. Ihmiset, jotka ajattelevat, että päivitykseni ovat liian henkilökohtaisia, varmasti sivuuttavat ne. En hae päivityksilläni tykkäyksiä.    

Otan osaa myös muiden suruaiheisiin päivityksiin. Itselleni vanhempieni kuolinvuosi oli rankka, ja ihmisten myötäeläminen ja empaattiset osanotot lämmittivät mieltä.”

Jaakko Pietiläinen: ”Lähetän henkilökohtaisen viestin”

null

”Kuvailisin itseäni semiaktiiviseksi sosiaalisen median käyttäjäksi. Päivitän Facebookia ja Instagramia muutaman kerran viikossa. Fokukseni on vahvasti ammatillisissa jutuissa, mutta päivityksistäni läheskään kaikki eivät ole ammattiini liittyviä. Facebook-päivitykseni saattavat olla hieman hassuja ja hölmöjä, esimerkiksi kuvapainotteisia vitsejä. Minulla on yli tuhat Facebook-kaveria, mutta hyväksyn kavereikseni vain henkilöitä, jotka olen tavannut ainakin kerran tai tunnen jotakin kautta. En hyväksy tuntemattomien kaveripyyntöjä. 

Minulla on sosiaalisessa mediassa suremiseen kahdenlainen näkemys. Ymmärrän ihmisiä, jotka surevat ja muistelevat edesmenneitä läheisiään Facebookissa. Kuolema on kulttuurissamme asia, joka usein lakaistaan maton alle. Siksi on ymmärrettävää, että ihmiset haluavat käyttää suremiseen kanavia, jossa voivat jakaa tunteitaan. Itselleni somessa sureminen on kuitenkin vieras asia. Haluan pitää suurimmat henkilökohtaiset surun ja ilon kokemukset itselläni. Jaan niitä muissa yhteyksissä kuin digitaalisessa maailmassa, mieluiten kasvotusten.

Jos ystäväni tai tuttavani julkaisee sosiaalisessa mediassa esimerkiksi kuolemaan liittyvän päivityksen, en peukuta tai ota osaa. Jos haluan reagoida, lähetän henkilökohtaisen viestin somen kautta tai tekstiviestitse. Mielestäni julkiselle seinälle pahoittelussa on usein hiven epäaitoutta: osoitan olevani hyvä ihminen, kun ilmaisen osanottoni kaikkien nähden.”

Henkivakuutus on hyvä tapa turvata läheistesi taloudellinen tulevaisuus. Katso, mitä vakuutus sinulle maksaisi.

Lue lisää:

Tiesitkö, että...

50% suomalaisista ei ole tehnyt mitään valmisteluja kuoleman varalle.

Oletko sinä? Testaa, kuinka suuri henkivakuutus sinun kannattaisi ottaa.

Lue lisää

Tiesitkö nämä tärkeät faktat testamentista?
Keneen lakisääteinen perimysjärjestys katkeaa? Entä miten tehdä testamentti, joka ehkäisee riitoja? Lakimies Seppo Mikkola kokosi faktat, jotka testamentin teosta on hyvä tietää.
Näin järjestät hautajaiset
Surun keskellä voi tuntua ylivoimaiselta miettiä hautajaisia. Tältä listalta löydät tärkeimmät asiat, jotka tilaisuuden suunnittelussa on hyvä ottaa huomioon.
Saako viisikymppinen vielä henkivakuutuksen?
”Viisikymppiä ei ole ikä eikä mikään hankkia henkivakuutus”, sanoo henkivakuutusyhtiö Kalevan asiakaspäällikkö Marja-Liisa Sillanpää. Mutta mitä nuorempana henkivakuutuksen ottaa, sitä edullisempi se on.