Inga Sinisalu ja Tero Munck: Testamentin teko on harkinnassa

"Puhumme paljon elämästä, mutta emme sen loppumisesta. Kuolemasta on turha tehdä elämää suurempaa."

Yrittäjä ja arteonomi Inga Sinisalu, 48:

”Asiakkaani puhuvat usein kuolemasta”

”Kuolema on minulle luonteva puheenaihe, koska ompelimooni tulee usein asiakkaita, jotka valmistautuvat hautajaisiin. Mustat vaatteet on kaivettu esiin komeroista ja huomattu, että ne ovat käyneet liian pieniksi tai isoiksi. Sovitusvaiheessa ihmiset usein puhuvat avoimesti hautajaisista, joskus vainajastakin.

Eniten koskettavat ihmiset, jotka puhuvat vakavasta sairaudestaan ja siihen liittyvistä peloistaan. Kerran liikkeeseeni tuli nelikymppinen nainen, joka kertoi sairastavansa parantumatonta syöpää. Hän halusi uskoutua jollekin. Pitkään aikaan en kuullut hänestä mitään, mutta noin vuosi sitten ovesta astui sisään perheenisä lapsensa kanssa. Hän oli tämän vakavasti sairaan naisen puoliso. Vaimo oli kuollut hiljattain.

Se oli kyllä surullinen hetki.

Nämä kohtaamiset saavat minut muistelemaan isääni, joka kuoli yllättäen, kun olin vasta 12-vuotias. Hänet on haudattu Tallinnaan, enkä ehdi kovin usein käydä hänen haudallaan täältä Espoosta. Olenkin sanonut Tallinnassa asuvalle 29-vuotiaalle tyttärelleni, että on aivan sama, kumpaan maahan minut haudataan. Maankamara mikä maankamara.

Olen asunut Suomessa pysyvästi melkein 20 vuotta. Kuolemasta puhutaan Suomessa yhtä vähän kuin Virossa. Minustakaan kuoleman pohtiminen ei kuulu jokapäiväiseen elämään. Me ihmiset haluamme uskoa, että oma kuolemamme on vielä kaukana.

"Mieheni kanssa me emme puhu juurikaan kuolemasta, mutta alitajunnassa varmasti kumpikin pohtii näitä asioita. Testamentin teko on harkinnassa."

Oman kuolevaisuuden tajuaminen opettaa pitämään huolta läheisistä. Tässä iässä jo tajuaa, että jos läheisiltä on jotain kysyttävää, se on tehtävä nyt. Olisi hyvä, jos nuoretkin ihmiset pohtisivat näitä asioita.

Jos puolisoni kuolisi ennen minua, tuntisin varmasti pohjatonta surua. Miten sopeutuisin yksinoloon, kun olen niin tottunut elämään hänen kanssaan?

Elämäni saattaisi muuttua vaikeaksi myös taloudellisesti. Vaikka omistan yksiön myös Tallinnassa, voisin joutua tilanteeseen, jossa pitäisi harkita luopumista Suomen kodista.”

Miten ikäsi vaikuttaa henkivakuutuksen hintaan? Laske vakuutuksen hinta tästä.

null

Rakennuspiirtäjä Tero Munck, 55:

”Äitini poismeno muutti minua”

”En pelkää lainkaan kuolemaa. Se on yhtä luonnollinen asia kuin syntymä. Kuolemasta on turha tehdä elämää suurempaa. Kuoleman jälkeistä elämää en pohdi oikeastaan koskaan, sillä minusta se on ajan haaskausta.

Todennäköisesti teen jossakin vaiheessa testamentin. Minulla on ammattiliitostani henkivakuutus, joka on voimassa, kunnes täytän 68 vuotta. Se on minulle tässä vaiheessa riittävän kattava. Jos esimerkiksi kuolen ulkomailla, pääsen kotimaan multiin ilman, että se horjuttaisi talouttamme.

Mietin paljon eutanasiaa, kun seurasin äitini pitkää kuolinkamppailua. Hän eli tiedottomana, vahvojen kipulääkkeiden varassa elämänsä viimeiset viikot. Sitä oli vaikea katsella.

Itse haluaisin säilyä selväjärkisenä loppuun asti, kuten isäni, joka kuoli 94-vuotiaana oltuaan sairaalassa viikon. Se oli ihmisen arvoinen lähtö.

Kuoleman ympärillä on paljon tunnekuohuja, hautajaisjärjestelyjä ja perintöriitoja. Kun aikanaan kuolen, tahtoisin pienet hautajaiset. Yksikin ihminen riittää, kunhan hän on minulle rakas."

Kuinka suuri henkivakuutus sinun kannattaisi ottaa? Tarvelaskurillamme voit testata, mikä olisi sinulle ja perheellesi sopiva korvaussumma.

Lue lisää:

Tiesitkö, että...

50% suomalaisista ei ole tehnyt mitään järjestelyitä kuoleman varalle?

Oletko sinä? Aloita hankkimalla henkivakuutus.

Lue lisää

Pentti Aaltonen ja Mervi Vikki-Aaltonen: Suhteellisuudentaju auttaa hyväksymään kuoleman
"Olemme pohtineet viime aikoina kuolemaa, sillä läheltä on lähtenyt tärkeitä ihmisiä."
7 vinkkiä, joiden avulla onnistut perintösuunnittelussa
Perintösuunnitelman teko kannattaa aloittaa omien arvojen ja elämäntilanteen pohdinnasta. Lakimies Seppo Mikkola kertoo, mitä sinun on hyvä ottaa huomioon, kun ryhdyt tekemään testamenttia.
Nanu Laine ja Kristian Kekkonen: Kuolema ei ole meidän perheessämme tabu
"Emme puhu keskenämme kuolemasta arkielämässä, mutta kun se kosketti meitä isovanhempien kautta, aihe nousi luontevasti esille."