Lakimies Seppo Mikkola: Testamentistakin voi puhua jo avoimesti

Ennen testamentti oli tabu, jonka tekemisen uskottiin ennustavan pikaista lähtöä. Nyt suhteemme kuolemaan on muuttumassa, sanoo varainhoitoon erikoistunut lakimies Seppo Mikkola.

01.06.2016

Juristi Seppo Mikkola on tavannut työssään tuhansia suomalaisia. Suurella osalla hänen asiakkaistaan on ollut yhteinen ongelma: tarvittavat perheoikeudelliset sopimukset puuttuvat.

”Kynnys ottaa puheeksi testamentin teko on ollut korkea. Taustalla on ollut uskomus, että testamentti ennustaa pikaista kuolemaa. Onneksi ilmapiiri on muuttumassa.”

Kun pohtii työkseen kuolemaan varautumista, pelon muuri on purettava tiili kerrallaan.

”Testamentin suunnitteluvaiheessa varaudutaan kuolemaan. Se on asiallinen mutta herkkä tilanne, jolloin asiantuntijan rooli nousee keskeiseksi. Ihmiset tuntuvat tarvitsevan paljon tietoa”, Mikkola kertoo.

”Aloitan usein tapaamisen kertomalla, mitä perintösuunnittelu käytännössä tarkoittaa ja edellyttää, jotta asiaan ryhtymisen kynnys madaltuisi.”

Tunne- ja raha-asiat ovat harvemmin erillisiä asioita ihmisten elämässä, mutta joskus raha ohjaa ihmisen koko elämää. Se mietityttää lakimiestäkin. Miksi perinnön jättäjä esimerkiksi suosii jotakin tiettyä henkilöä?

”Perinnönjaossa se voi nostaa esille yllättävän vaikeita tilanteita”, toteaa Mikkola.

Jos taas tunteet ohjaavat käyttäytymistä, raha-asiat voivat jäädä kokonaan taustalle.

”Silloin saattaa käydä niin, ettei perintösuunnittelun eteen tehdä mitään: mihinkään ei saa koskea, papereita ei tehdä ja lapset odottavat siihen saakka, kunnes leskikin on kuollut. Taloudellista ajattelua ei haluta ottaa lainkaan huomioon.”

Lakimieheltä vaaditaankin perintöasioissa herkkyyttä ja hienotunteisuutta.

”Kun lähiomainen on kuollut, keskiössä on suru. Lakimiehen apua tarvitaan usein papereiden selvittelyssä. Olen huomannut, että jotkut asiakkaista ovat niin voimakkaita tunneihmisiä, että eivät pysty puhumaan näissä tilanteissa mitään.”

Mikkolan mukaan suhteemme kuolemaan on kuitenkin selvästi muuttumassa. ”Testamentista ja jopa surusta puhutaan nykyään avoimemmin, ja se on hyvä asia.”

Henkivakuutus on hyvä tapa turvata perheesi taloudellinen tulevaisuus. Katso, mitä vakuutus sinulle maksaisi.

Lue lisää:

Seppo Mikkola
Lakimies
Mandatum Life

Tiesitkö, että...

50% suomalaisista ei ole tehnyt mitään järjestelyitä kuoleman varalle.

Oletko sinä? Aloita hankkimalla henkivakuutus.

Lue lisää

Tiesitkö nämä tärkeät faktat testamentista?
Keneen lakisääteinen perimysjärjestys katkeaa? Entä miten tehdä testamentti, joka ehkäisee riitoja? Lakimies Seppo Mikkola kokosi faktat, jotka testamentin teosta on hyvä tietää.
Nämä ovat yleisimmät testamenttityypit
Testamentti voi koostua monesta eri osasta ja erilaisesta määräyksestä. Mieti ensin, mitä haluat saada testamentillasi aikaan. Kun tiedät tavoitteesi, nämä ovat työkalusi.
Kysyimme ihmisiltä: Uskallatko puhua kuolemasta?
Suomessa ei kuolemasta juuri puhuta. Vakuutusyhtiö Kalevan tekemän tutkimuksen mukaan testamentin tekee vain harva ja parisuhteessa kuolemasta vaietaan. Kysyimme ihmisiltä, mitä he ajattelevat asiasta.