Katso, tiedätkö sinä, mistä henkivakuutuksessa on kyse

Kysyimme kuuden suomalaisen käsityksiä henkivakuutuksista. Onko kyseessä ylimääräinen kulu, jota kannattaa miettiä vasta sitten, jos jotakin käy? Vakuutusyhtiö Kalevan toimitusjohtaja Timo Laitinen vastaa.

Wisam Elfadl: En halua ajatella kuolemaa

Kulttuurituottaja, 30 vuotta, sinkku

null

”Rehellisesti sanottuna en edes tiedä, mitä henkivakuutus tarjoaa. Saako eloon jäänyt rahaa? Luulen, että läheisen kuollessa on tarvetta enemmänkin henkiselle tuelle. Minä hakisin sitä ystävien ja sukulaisten luota.”

Timo Laitinen: Aikaa vapautuu suremiselle

Henkivakuutuksen idea on juuri tuo: kun henkivakuutuksen ottanut ihminen kuolee, vakuutuksessa nimetty läheinen saa käyttöönsä sovitun summan rahaa. Hän saa käyttää rahat niin kuin haluaa, ja rahat tulevat tilille jo parin viikon sisällä hakemuksen täyttämisestä. Henkivakuutus ei poista surua, mutta se tuo taloudellista turvaa silloin, kun elämän muut perusasiat järkkyvät. Kuolemaan liittyy paljon järjesteltävää hautajaisista lähtien, ja esimerkiksi puolison kuolema voi muuttaa perheen taloudellisen tilanteen täysin. Kun taloushuolet eivät nouse päällimmäiseksi, omaisilla jää aikaa suremiseen ja menetyksestä toipumiseen.”

Arsi Rosengren: Henkivakuutuksen hinta oli kohtuullinen

Senior manager talouden asiantuntijatehtävissä, 42 vuotta, perheeseen kuuluu vaimo ja yksi lapsi

null

”Meille oli lapsi tulossa, kun kuulin Ekonomiliiton jäsenten saavan alennusta henkivakuutuksista. Ajattelin, että henkivakuutus on perheelliselle hyvä turvatekijä, varsinkin kun on asuntolainaa. Minä ja puolisoni otimme vakuutukset, joista maksamme noin 200 euroa vuodessa. Hinta tuntuu kohtuulliselta.”

Timo Laitinen: Lapsiperheiden kannattaakin varautua

”Elämänmuutokset herättävät ihmiset uusille asioille, ihan kuten teillekin kävi. Kukapa meistä ei haluaisi turvata perheensä tulevaisuutta niin hyvin kuin mahdollista.

Henkivakuutus on hyvä turva nuorehkoille perheille, joissa on pieniä lapsia ja asuntolainaa. Puolison kuollessa voi olla vaikeaa selvitä yksin jo pelkistä asuntolainan lyhennyksistä, puhumattakaan siitä, että pystyisi pitämään yllä tutun elämäntyylin.

Mielestäni 200 euroa vuodessa kuulostaa teille järkevän hintaiselta henkivakuutukselta. Suomen Ekonomien jäsenenä ikäisesi vakuutuksenottaja saa vajaalla kahdellasadalla eurolla vuodessa Kalevan jäsenetuna noin 100 000 euron suuruisen turvan itselleen ja puolisolleen. Laskuristamme voi testata, mitä henkivakuutus missäkin iässä maksaisi.”

Ingrid Riutamaa: Luotan yhteiskunnan tukeen

Viulisti, 35 vuotta, naimisissa

null

”Eikö henkivakuutus ole vähän vanhanaikainen asia? Oletan, että perheenjäsenen äkillisen kuoleman jälkeen sosiaaliturva auttaa. Minulla on rintasyöpä, ja kuolemaa on tullut ajateltua aika lailla. Henkivakuutuksen ottaminen tuntuisi luovuttamiselta. Kuolema tuntuu niin pelottavalta.”

Timo Laitinen: Joskus tarvitaan lisäturvaa

”Toivon sinulle voimia vaikeassa elämäntilanteessasi. Onneksi meillä Suomessa on hyvä sosiaaliturva, jonka tarkoitus on turvata välttämätön toimeentulo esimerkiksi työttömyyden tai sairauden aikana. Vaikeimpina hetkinä saatetaan tarvita lisäturvaa, joka auttaa jatkamaan elämää ilman, että taloudellinen tilanne paljon heikkenee.

Sairaana vakuutusta ei valitettavasti voi enää saada, sillä vakuuttaminen on aina varautumista ennalta arvaamattomiin tapahtumiin.”

Hanna Niemenranta: Henkivakuutus tuntuu ylimääräiseltä menolta

Päiväkodin lastenhoitaja, 42 vuotta, 10-vuotias lapsi

null

”Yhdistän henkivakuutuksen varakkuuteen. Pienituloisena sitä ei ehkä ajattele niin pitkälle tulevaisuuteen, prioriteetit ovat lähempänä jokapäiväistä arkea. En muista, että henkivakuutuksesta olisi koskaan puhuttu meillä kotona. Ehkä näitä asioita miettisi eri tavalla, jos olisi naimisissa tai varakkaampi. Tai jos itse sairastuisi.”

Timo Laitinen: Kysymys on selviämisestä

”Olet oikeassa siinä, että henkivakuutus mielletään usein varakkaiden vakuutukseksi. Harva tulee ajatelleeksi, että henkivakuutuksessa on itse asiassa kysymys selviämisestä tilanteessa, jossa puolison tulot jäävät pois tai perheen ainoa elättäjä menehtyy.

Tutkimustemme mukaan ihmiset arvioivat henkivakuutuksen jopa kahdeksan kertaa sen todellista hintaa kalliimmaksi. Meiltä saa hyvän turvan jo kuudella eurolla kuussa, jos on jäsen jossakin yli 90:stä yhteistyöliitostamme. Laske mitä henkivakuutus sinulle maksaisi.

Meille suomalaisille tekee jostakin syystä tiukkaa ajatella tai ottaa puheeksi elämän isoja riskejä, kuten vaikka lähiomaisen kuolema. Siksi siihen ei myöskään varauduta. Ristiriita on siinä, että vakuutus pitäisi ottaa nimenomaan silloin, kun kaikki on hyvin.”

Christian Duncker: Henkivakuutus on yksi tapa säästää

Ravintolatyöntekijä, 51 vuotta, 18- ja 14-vuotiaat lapset

null

”Kotivakuutukset taitavat olla kaikilla, mutta henkivakuutuksista ei puhuta. Henkivakuutus otetaan tapaturman varalta. Se on omaisille taloudellinen tuki, mutta se on myös yksi tapa säästää. Vakuutuksen pystyy käsittääkseni nostamaan itselleen, jos sitä ei halua pitää läpi elämän. Minä taisin saada henkivakuutuksen eläkevakuutuksen kylkiäisenä.”

Timo Laitinen: Saat turvaa myös sairauksien varalta

”Me emme tosiaankaan Suomessa puhu henkivakuutuksista, koska kuolema on meille usein lähestulkoon tabu. Koemme nämä aiheet ahdistavaksi jopa lähimpien kanssa. Henkivakuutus on varautumista kuolemaan ja sen aiheuttamiin taloudellisiin riskeihin, johtui kuolema sitten tapaturmasta tai sairaudesta.

Me Kalevassa tarjoamme ainoastaan riskihenkivakuutuksia, joihin ei sisälly säästö- tai sijoituselementtejä. Joissakin vakuutuksissa säästöjä pystyy nostamaan itselleen tietyin ehdoin. Aiemmin henkivakuutuksia myytiin esimerkiksi eläkevakuutusten kanssa, mutta nykyään se ei ole yleistä.”

Raisa Rentola: Lapsi on saanut minut miettimään vakuutusta

Lääkäri, 32 vuotta, perheeseen kuuluu aviomies ja kolmevuotias lapsi

null

”Meillä on iso asuntolaina. Pankissa meille tarjottiin henkivakuutusta, mutta silloin iski pihiys. Meiltä kahdelta vakuutus olisi maksanut vuodessa lähemmäs 400 euroa.

Tiedän, että puolisoni pärjää taloudellisesti, jos kuolen. Jos olisin lapseton, en edes harkitsisi henkivakuutusta. Viime aikoina olen miettinyt, miten toinen meistä selviäisi lainanlyhennyksistämme yksin. Ehkä olisi muutettava halvempaan asuntoon.”

Timo Laitinen: Kannattaa arvioida oma elämäntilanne

”Kun mietitte henkivakuutuksen tarpeellisuutta, asuntolainan lyhennysten lisäksi teidän kannattaa pohtia nykyistä elintasoanne. Riittäisivätkö vain toisen tulot rahoittamaan auton ja lasten harrastukset? Mistä olisitte valmiita luopumaan?

Henkivakuutuksen korvaussumman haarukoimiseksi on olemassa yksinkertainen laskusääntö: summatkaa yhteen vuoden lainanlyhennykset, toisen puolison tulot ja parikymmentä tuhatta euroa lasta kohti. Tällä summalla jäljelle jäänyt puoliso pystyy rahoittamaan perheen nykyisen elämäntyylin noin vuoden ajan, mikä antaa aikaa varautua tulevaan.

Sivustollamme on myös tarvelaskuri, jolla voit testata, mikä olisi sinulle ja perheellesi sopiva korvaussumma. Henkivakuutusten hintoja kannattaa vertailla, varsinkin jos kuuluu johonkin järjestöön ja on sitä kautta oikeutettu jäsenhintaisiin vakuutuksiin.

Ja aina kannattaa muistaa, että pienempikin turva on parempi kuin ei turvaa lainkaan.”

Henkivakuutus on hyvä tapa turvata läheistesi taloudellinen tulevaisuus. Katso, mitä vakuutus sinulle maksaisi.

Lue lisää:

Timo Laitinen
Toimitusjohtaja
Keskinäinen Vakuutusyhtiö Kaleva

Tiesitkö, että...

50 % suomalaisista ei ole tehnyt mitään valmisteluja kuoleman varalle.

Oletko sinä? Testaa, kuinka suuri henkivakuutus sinun kannattaisi ottaa.

Lue lisää

Miksi juuri meidän kannattaisi ottaa henkivakuutus?
Mikä on oikea ikä ottaa henkivakuutus? Missä tilanteissa siitä on hyötyä? Vakuutusyhtiö Kalevan asiantuntija Minna Mikkanen kertoo kolmelle erilaisessa elämäntilanteessa olevalle pariskunnalle, miksi juuri heidän kannattaisi harkita henkivakuutusta.
Viisi ihmistä kertoo: Tällaiset hautajaiset haluan
Paljon porukkaa, hyvää ruokaa, elämäniloa ja lohtua läheisille – muun muassa näitä ihmiset toivovat omilta hautajaisiltaan. Oletko sinä miettinyt, millaiset hautajaiset haluaisit?
Pentti Aaltonen ja Mervi Vikki-Aaltonen: Suhteellisuudentaju auttaa hyväksymään kuoleman
"Olemme pohtineet viime aikoina kuolemaa, sillä läheltä on lähtenyt tärkeitä ihmisiä."