Tiesitkö nämä tärkeät faktat testamentista?

Keneen lakisääteinen perimysjärjestys katkeaa? Entä miten tehdä testamentti, joka ehkäisee riitoja? Lakimies Seppo Mikkola kokosi faktat, jotka testamentin teosta on hyvä tietää.

Suomessa testamentin voi tehdä jo 18-vuotiaana.

Silti vain kymmenen prosenttia suomalaisista on tehnyt testamentin.

Ilman testamenttia lapset ja lastenlapset perivät omaisuuden

Ensisijaisia perillisiä ovat aina rintaperilliset, jos testamenttia ei ole. Jos perittävä on ollut avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa eikä häneltä ole jäänyt rintaperillisiä, perinnön saa aviopuoliso tai rekisteröidyn parisuhteen toinen osapuoli. Lesken kuoltua omaisuus jaetaan lesken perillisten ja ensin kuolleen puolison toissijaisten perillisten kesken. Toissijaisia perillisiä ovat vanhemmat, sisarukset ja sisarusten lapset.

Rintaperillisten ja puolison jälkeen vuorossa ovat vanhemmat, sisarukset ja isovanhemmat.

Jos perittävällä ei ole lapsia eikä puolisoa, perinnön saavat vanhemmat. Sen jälkeen vuoro menee sisaruksille tai heidän jälkeläisilleen. Jos heitä ei ole elossa, perinnön saavat isovanhemmat ja sen jälkeen heidän lapsensa. Tällainen tilanne tuli vastaan esimerkiksi nykyhistorian suurimmassa onnettomuudessa Thaimaan tsunamissa, jossa menehtyi kokonaisia perheitä.

Lakisääteinen perimys katkeaa täteihin ja setiin.

He voivat vielä periä, mutta serkut eivät. Jos perittävällä ei ole enää läheisiä sukulaisia elossa, perintö menee valtiolle.

Testamentilla voidaan muuttaa lakimääräistä perimysjärjestystä.

Testamentissa voi määrätä koko omaisuudenjaosta. Jos perittävällä on rintaperillisiä, heillä on kuitenkin oikeus saada lakiosansa, joka on puolet lakimääräisestä perintöosasta. Muut perilliset voi sulkea pois perinnöstä testamentilla.

Omaisuuden voi testamentata kenelle tahansa.

Perinnön voi määrätä myös esimerkiksi rekisteröidylle yhdistykselle tai säätiölle.

Testamentata voi myös yksittäisen esineen.

Voit päättää testamentissa paitsi koko omaisuudestasi myös esimerkiksi kesämökistäsi, kakkosasunnostasi tai yksittäisestä esineestäsi. Riitojen välttämiseksi suvun arvokorut tai tunnearvoa sisältävä irtaimisto kannattaa määrätä esinekohtaisesti nimetyille saajille.

Testamentissa voidaan määrätä asiakirjalle toimeenpanija.

Toimeenpanija on usein sama henkilö kuin testamentin laatija, joten hän on käynyt perittävän kanssa testamentin tekoon liittyvä keskustelut ja tietää, mitä milläkin ratkaisulla on tavoiteltu. Näin estetään väärät tulkinnat, jos testamentinsaajat ovat keskenään erimielisiä.

Henkivakuutus on hyvä tapa turvata läheistesi taloudellinen tulevaisuus. Katso, mitä vakuutus sinulle maksaisi.

Lue lisää:

Seppo Mikkola
Lakimies
Mandatum Life

Tiesitkö, että..

50% suomalaisista ei ole tehnyt mitään valmisteluja kuoleman varalle.

Oletko sinä? Aloita hankkimalla henkivakuutus.

Lue lisää

Nämä ovat yleisimmät testamenttityypit
Testamentti voi koostua monesta eri osasta ja erilaisesta määräyksestä. Mieti ensin, mitä haluat saada testamentillasi aikaan. Kun tiedät tavoitteesi, nämä ovat työkalusi.
7 vinkkiä, joiden avulla onnistut perintösuunnittelussa
Perintösuunnitelman teko kannattaa aloittaa omien arvojen ja elämäntilanteen pohdinnasta. Lakimies Seppo Mikkola kertoo, mitä sinun on hyvä ottaa huomioon, kun ryhdyt tekemään testamenttia.
Lakimies Seppo Mikkola: Testamentistakin voi puhua jo avoimesti
Ennen testamentti oli tabu, jonka tekemisen uskottiin ennustavan pikaista lähtöä. Nyt suhteemme kuolemaan on muuttumassa, sanoo varainhoitoon erikoistunut lakimies Seppo Mikkola.