Tutkimus: Henkivakuutusta mietitään, kun kuolema tulee lähelle – mutta silloin voi olla myöhäistä

Suomalaiset alkavat pohtia henkivakuutuksen ottamista, kun läheinen kuolee tai sairastuu. Mutta milloin vakuutus kannattaisi hankkia?

Avioituminen ja perheen perustaminen ovat merkittäviä elämänmuutoksia. Ne eivät kuitenkaan lukeudu tilanteisiin, joissa ihmiset yleensä henkivakuutuksen ottavat.

Henkivakuutusyhtiö Kalevan teettämästä tutkimuksesta selviää, että 21 prosenttia vastaajista on ottanut henkivakuutuksen asioidessaan muuten vakuutusyhtiön kanssa. Toiseksi yleisin syy ovat asuntokaupat: 15 prosenttia on hankkinut henkivakuutuksensa ottaessaan asuntolainan.

Vain 9 prosenttia vastaajista kertoo ottaneensa henkivakuutuksen saadessaan perheenlisäystä ja 7 prosenttia avioituessaan tai rekisteröidessään parisuhteen.

Milloin henkivakuutuksen hankkiminen sitten olisi järkevintä?

Henkivakuutusyhtiö Kalevan johtaja Minna Mikkanen kannustaa pohtimaan perheen taloutta nimenomaan elämänmuutosten yhteydessä. Sen lisäksi, että puolisot kartoittavat tämänhetkistä taloustilannetta, kannattaa varautua myös tulevaisuuteen ja yllättäviin menetyksiin.

”Toisen vanhemman kuolemaan liittyvät taloudelliset riskit ovat suurimmat juuri lapsiperheissä – eli silloin, kun perheessä on vanhempien tuloista riippuvaisia lapsia tai nuoria”, Mikkanen muistuttaa.

Henkivakuutus on hyvä tapa turvata läheistesi taloudellinen tulevaisuus. Katso, mitä vakuutus sinulle maksaisi.

Tutkimuksen mukaan suomalaiset alkavat pohtia henkivakuutuksen ottamista, kun läheinen kuolee tai sairastuu. Vakuutuksen ottaminen on kuitenkin silloin myöhäistä:

”Henkivakuutus on syytä ottaa silloin, kun on terve. Kaikessa varautumisessa periaate on, että asiat hoidetaan kuntoon silloin, kun kaikki on hyvin.”

Kovin monen mielessä ei henkivakuutuksen hankinta ole. 58 prosenttia vastaajista ei ollut harkinnut lainkaan henkivakuutuksen ottamista. Vain 3 prosenttia oli asiaa harkinnut ja aikoi vakuutuksen ottaa.

Henkivakuutusta pohditaan eniten lapsiperheissä. Tutkimuksesta selviää myös, että on olemassa tietty ikä, jolloin henkivakuutus tuntuu erityisen ajankohtaiselta: 40–49-vuotiaana.

”On hyvä muistaa, että henkivakuutus on nuorena kaikkein edullisin. Sivuiltamme löytyvällä hintalaskurilla voi helposti kokeilla, mihin hintaan vakuutuksen missäkin iässä saa.”

Henkivakuutusyhtiö Kalevan YouGov Finlandilla teettämään tutkimukseen vastasi 28.2.–6.3.2017 välisenä aikana 1515 suomalaista.

Lue lisää:

Minna Mikkanen
Johtaja
Keskinäinen Vakuutusyhtiö Kaleva

Tiesitkö, että...

50% suomalaisista ei ole tehnyt mitään valmisteluja kuoleman varalle?

Oletko sinä? Aloita hankkimalla henkivakuutus.

Lue lisää

Nanu Laine ja Kristian Kekkonen: Kuolema ei ole meidän perheessämme tabu
"Emme puhu keskenämme kuolemasta arkielämässä, mutta kun se kosketti meitä isovanhempien kautta, aihe nousi luontevasti esille."
Tiesitkö nämä tärkeät faktat testamentista?
Keneen lakisääteinen perimysjärjestys katkeaa? Entä miten tehdä testamentti, joka ehkäisee riitoja? Lakimies Seppo Mikkola kokosi faktat, jotka testamentin teosta on hyvä tietää.
Kriisiterapeutti Salli Saari: Läheisen äkkikuolemasta voi selvitä
Salli Saari on ollut vuosikymmeniä auttamassa suuronnettomuuksiin joutuneita suomalaisia. Estonian uppoaminen, Thaimaan tsunami, Jokelan kouluampuminen ja monet muut katastrofit ovat opettaneet hänelle, mitä kaikkea ihminen voi kestää.