Tutkimus: Iso osa suomalaisista ei tunne henkivakuutusta – nämä asiat sinunkin kannattaa tietää

Puolet suomalaisista pitää tapaturma- ja sairauskuluvakuutusta tärkeämpänä kuin henkivakuutusta. Miksi sairauksiin varaudutaan, mutta kuolemaan ei?

Suomalaisista vain joka neljännellä on henkivakuutus, selviää henkivakuutusyhtiö Kalevan tutkimuksesta. Voisiko se johtua siitä, että henkivakuuttaminen on monille varsin tuntematon asia?

48 % suomalaisista ajattelee, että sairauskulu- ja tapaturmavakuutus ovat tarpeellisempia kuin henkivakuutus

Suomalaiset eivät koe kuolemaan varautumista lainkaan yhtä tärkeänä kuin vakavaan sairastumiseen tai tapaturmaan varautumista.

 Miksi näin on?

 ”Moni ottaa sairauskuluvakuutuksen, koska vakava sairaus on helpommin käsitettävä uhka kuin kuolema. Jokainen meistä pystyy kuvittelemaan tilanteen, jossa sairastumisesta syntyy yllättäviä lääkäri- ja hoitokuluja. Paljon vaikeampi on kuvitella puolison kuolemaa ja sitä, miten omalle taloudelle kävisi, jos toisen puolison tulot katoaisivat. Kuolemasta seuraavat taloudelliset riskit voivat olla moninkertaisia sairastumiseen verrattuna”, Kalevan johtaja Minna Mikkanen sanoo.

Henkivakuutus on hyvä tapa turvata läheistesi taloudellinen tulevaisuus. Katso, mitä vakuutus sinulle maksaisi.

44 % ei tiedä, mitä henkivakuutus korvaa

Kalevan tutkimuksessa 44 prosenttia vastaajista tunnusti, ettei tiedä, rajautuuko henkivakuutuksen korvaus vain tapaturmaisiin kuolemiin.

 ”Oikea vastaus on, että henkivakuutus korvaa myös sairastumisesta johtuneet kuolemat”, Minna Mikkanen sanoo.

 ”Suomessa kuolee vuosittain noin 10 000 ihmistä, ja heistä jopa 80 prosenttia menehtyy johonkin sairauteen. On syytä muistaa, että varautua voi vain silloin, kun asiat ovat kunnossa. Henkivakuutus tulee hankkia terveenä.”

48 % ei tiedä, mitä tekemistä henkivakuutuksella on perintösuunnittelun kanssa

Henkivakuutuksen etu on, että korvaussumma maksetaan edunsaajan tilille hyvin nopeasti kuoleman jälkeen.

Miten tämä liittyy perintösuunnitteluun?

”Osana perintösuunnittelua kannattaa ottaa huomioon, miten läheiset pystyvät maksamaan perintöverot esimerkiksi perimästään asunnosta, kesämökistä, veneestä tai autosta. Henkivakuutuksesta saatava korvaus sopii hyvin perintöverojen maksuun, koska korvaus on tilillä jo parissa viikossa korvaushakemuksen jättämisestä”, Minna Mikkanen kertoo.

Perintösuunnittelussa kannattaa ottaa huomioon myös se, että kun henkivakuutukseen on tehty edunsaajamääräys, korvaus maksetaan suoraan edunsaajalle, ei kuolinpesään. Näin varat eivät altistu riidoille, joita pesänselvitykseen voi liittyä.

Kuinka suuri henkivakuutus sinun kannattaisi ottaa? Tarvelaskurillamme voit testata, mikä olisi sinulle ja perheellesi sopiva korvaussumma.

Henkivakuutusyhtiö Kalevan YouGov Finlandilla teettämään tutkimukseen vastasi 28.2.–6.3.2017 välisenä aikana 1515 suomalaista.

Minna Mikkanen on henkivakuutusyhtiö Kalevan johtaja.

Lue lisää:

Tiesitkö, että...

50% suomalaisista ei ole tehnyt mitään valmisteluja kuoleman varalle.

Oletko sinä? Testaa, kuinka suuri henkivakuutus sinun kannattaisi ottaa.

Lue lisää

Nanu Laine ja Kristian Kekkonen: Kuolema ei ole meidän perheessämme tabu
"Emme puhu keskenämme kuolemasta arkielämässä, mutta kun se kosketti meitä isovanhempien kautta, aihe nousi luontevasti esille."
Kysyimme ihmisiltä: Uskallatko puhua kuolemasta?
Suomessa ei kuolemasta juuri puhuta. Vakuutusyhtiö Kalevan tekemän tutkimuksen mukaan testamentin tekee vain harva ja parisuhteessa kuolemasta vaietaan. Kysyimme ihmisiltä, mitä he ajattelevat asiasta.
Näin teet testamentin – tai peruutat sen
Lakimies Seppo Mikkola listaa viisi asiaa, jotka sinun on hyvä tietää, kun ryhdyt testamentin tekoon.