Seurakuntapastori Katja Hero: Uskaltakaa puhua kuolemasta

Kun kuolemasta vaietaan, siitä tulee ihmisten mielissä vain pelottava asia, Katja Hero sanoo. Tässä papin viisi havaintoa suhtautumisestamme kuolemaan.

1. Kuolema on entistä etäisempi

”Tässä ajassa on jotakin, joka estää meitä puhumasta kuolemasta. Ennen oltiin avoimempia. Esimerkiksi sota-aikana kuolema tuli meitä suomalaisia hyvinkin lähelle. Sairauksiin ei myöskään ollut entisaikaan saatavilla yhtä hyviä lääkkeitä kuin nykyään. Kuolema tuli siis kirjaimellisesti pirttiin.

Nykyään vainaja usein tuhkataan. Kuolemasta tulee tätäkin kautta ikään kuin näkymätön. Olen myös huomannut, että moni suojelee lapsiaan kuolemapuheelta. Kun kuolemasta vaietaan, siitä tulee ihmisten mielissä vain pelottava asia.”

2. Lempiruoka tuo helpotusta, kipu huolestuttaa

”Ihmiset miettivät elämänsä viimeisinä päivinä ehkä eniten läheistensä selviämistä. Heidän kanssaan halutaan olla loppuun asti. Tässä tilanteessa nousevat esille myös syyllisyyteen ja anteeksiantoon liittyvät kysymykset. Omaisetkin miettivät, mitä olisivat voineet tehdä toisin.

Vakavasti sairaan vierellä halutaan olla läsnä. Moni valmistaa läheiselleen tämän lempiruokaa. Omaisia huolestuttaa eniten se, saako kuoleva riittävästi kipulääkettä.”

3. Kuolevakin toivoo

”Tänä päivänä moni vakavasti sairaskaan ihminen ei puhu kuolemasta ääneen. Usein toivo paranemisesta kulkee mukana loppuun asti. Kun kohtaan vakavasti sairaan ihmisen, yritän nähdä hänet samalla tavalla kuin terveen ihmisen. Pyrin kuuntelemaan, mitä hän haluaa minulle kertoa. Haluan välittää lämpöä ja aitoa kiinnostusta ihmistä kohtaan.”

4. Sovinnonteko helpottaa

”Voiko ihminen varautua kuolemaan? Uskon, että voi. Kun tapaan ihmisiä, joilla on ollut raskaita menetyksiä, ihmettelen usein, kuinka valoisia he ovatkaan. Luulen, että he ovat tehneet sovinnon eletyn elämän kanssa.

Meidän kannattaisi olla armollisempia itsellemme. Olisi hyvä muistaa, että kaikki se hyvä, mitä meillä on, ei ole aina omaa ansiotamme. Myöskään kohtaamamme paha ei aina ole omaa syytämme.”

5. Jokainen suree niin kuin suree

”Kaikki me kohtaamme kuoleman ja valmistaudumme hautajaisiin hyvin eri tavoin. Läheisen kuolema on kriisi, valtava muutos, joka järkyttää elämän perusrakenteita ja turvallisuuden tunnetta.

Pappina onkin tärkeää kohdata omainen hänelle sopivalla tavalla. Kyselen aina, onko omaisilla siunaus- ja muistotilaisuuteen liittyviä toiveita. Kerron myös mahdollisuuksista tulla käsittelemään surua henkilökohtaisesti tai ryhmässä.”

Henkivakuutus on hyvä tapa varautua tulevaisuuteen. Katso, mitä vakuutus sinulle maksaisi.

Lue lisää:

Katja Hero
Seurakuntapastori

Tiesitkö, että..

50 % suomalaisista ei ole tehnyt mitään valmisteluja kuolemansa varalle.

Oletko sinä? Aloita hankkimalla henkivakuutus.

Lue lisää

Perhesosiologi Heli Vaaranen: Sekin on hyvä tapa surra, että pitää tunteet sisällään
Jokainen suree tavallaan, ja se meidän olisi hyväksyttävä, sanoo Heli Vaaranen. Hän kertoo, mitä on oppinut surun kohtaamisesta.
Syöpätautien lääkäri Päivi Hietanen: Kuolema tulee mieleen usein vasta kun se on lähellä
Vielä minä menen ja leikkaan ruohon, kuulee Päivi Hietanen usein potilaan suusta. Hän tapaa viikoittain ihmisiä, joilla on vakava syöpäsairaus. Silloin puhutaan myös lähestyvästä kuolemasta.
Kysyimme ihmisiltä: Uskallatko puhua kuolemasta?
Suomessa ei kuolemasta juuri puhuta. Vakuutusyhtiö Kalevan tekemän tutkimuksen mukaan testamentin tekee vain harva ja parisuhteessa kuolemasta vaietaan. Kysyimme ihmisiltä, mitä he ajattelevat asiasta.