Varaudu ajoissa

Kaikki minkä hoitamisen olet siirtänyt tuonnemmaksi löytyy nyt yhdestä paikasta.

Näin varaudut

Laske tästä Primus-vakuutuksesi hinta
Laske helposti itsellesi tai perheellesi sopiva vakuutuspaketti
Työikäiset kuolevat yleisimmin syöpiin ja verenkiertoelinten sairauksiin
Työikäisiä miehiä kuoli kaksinkertainen määrä verrattuna naisiin vuonna 2018. Tilanne oli sama 10 vuotta sitten. Kuolemansyissä kärkeä pitävät syövät ja muut kasvaimet sekä verenkiertoelinten sairaudet.
En ole ainoa, joka on menettänyt vanhempansa
Vertaistukiviikonloppu toi yhteen joukon nuoria, joiden toinen vanhempi on kuollut. Kokemus samanlaisuudesta, surusta, yhteiset pohdinnat ja vaikeiden tilanteiden käsittelykeinot kantavat tulevaisuuteen.
Kun kuolema vierailee vuokra-asunnossa
Vuokralla asuvat voivat joutua tukalaan tilanteeseen, jos toinen osapuolista menehtyy. Henkivakuutus turvaa vuokranmaksun, ja vuokralainen pystyy yleensä jatkamaan asumista kodissaan. Mitkä siis ovat vuokralaisen oikeudet ja velvollisuudet, jos kuolema yllättää? Antaa asiantuntijoiden kertoa.
Kun suru yllättää
Surustasi huolimatta elämä ympärilläsi jatkuu. Henkivakuutus antaa turvaa, mikäli pahin sattuisi. Varjele sururauhaa - se on paras lahja rakkaillesi, jo nyt.
Mielenrauhaa henkivakuutuksella
Elämässä voi sattua ja tapahtua kurjiakin juttuja, vaikka nyt pyyhkii hyvin. Juuri siksi espoolaiset Tiina ja Hannu Stark ovat ottaneet henkivakuutuksen. Jo pelkkä ajatus taloudellisesta turvasta tuo mielenrauhaa ja vapauttaa elämään Felix-vauvan kanssa.
Miten puhua lapsen kanssa kuolemasta?
Pieni lapsi ei ymmärrä kuolemaa samoin kuin aikuinen, ja lapsi voikin käyttäytyä kuoleman edessä yllättävästi. Aikuisen on tärkeää puhua hänelle kuolemasta rehellisesti, vastata kysymyksiin ja tarjota turvaa menetyksen keskellä.
Surun neljä vaihetta
Suru on tunne, jota ei pääse pakoon. Surematon suru voi myös sairastuttaa, joten pakoileminen ei edes kannata. Vähitellen kuitenkin helpottaa.
”Kiitos äiti, että eläessäsi tuit minua kaikessa”
Kun Petra Antila oli 21-vuotias, hänen äitinsä kuoli äkillisesti.Yli 20 vuotta äidin kuoleman jälkeen jäljellä on kiitollisuus siitä, mitä äiti eläessään antoi ja opetti.
Mistä rahat kuoleman kuluihin?
Läheisen kuolema tuo kuluja, joihin voi onneksi vaikuttaa ja varautua. Henkivakuutuskorvaus on hyvä ja nopea apu hautajais- ja muiden kulujen kattamiseen tilanteessa, jossa jaksaminen ja rahat ovat helposti kortilla.
7 neuvoa: Mitä eroavan on hyvä tietää henkivakuutuksesta?
Kun ero tulee eteen, kannattaako ottaa henkivakuutus, jatkaa vanhaa vai lopettaa se? Tässä tärkeimmät vinkit eri elämäntilanteisiin.
Kuinka sinä pärjäisit, jos joutuisit huolehtimaan kaikesta yksin?
Katso kuinka henkivakuutus auttoi Kata Malmbergia ja hänen perhettään.
Tutkimus: Mitä läheisempi ihminen, sitä arvokkaammin kuolemasta puhutaan
Suomalaiset puhuvat kuolemasta korrektisti, kertoo henkivakuutusyhtiö Kalevan tutkimus. Mutta mitä etäämpänä kuolema on, sitä värikkäämmäksi kielenkäyttömme muuttuu.
”Tästä kirjasta isä olisi tykännyt” – miten somessa surraan?
Reetta Miettisen vanhemmat menehtyivät lyhyen ajan sisällä vuonna 2012. Hän muistelee rakkaitaan säännöllisesti Facebook-tilillään. Jaakko Pietiläinen taas haluaa pitää suurimmat surun ja ilon aiheensa digitaalisen maailman ulkopuolella.
Saako viisikymppinen vielä henkivakuutuksen?
”Viisikymppiä ei ole ikä eikä mikään hankkia henkivakuutus”, sanoo henkivakuutusyhtiö Kalevan asiakaspäällikkö Marja-Liisa Sillanpää. Mutta mitä nuorempana henkivakuutuksen ottaa, sitä edullisempi se on.
Tutkimus: Iso osa suomalaisista ei tunne henkivakuutusta – nämä asiat sinunkin kannattaa tietää
Puolet suomalaisista pitää tapaturma- ja sairauskuluvakuutusta tärkeämpänä kuin henkivakuutusta. Miksi sairauksiin varaudutaan, mutta kuolemaan ei?
Katso, tiedätkö sinä, mistä henkivakuutuksessa on kyse
Kysyimme kuuden suomalaisen käsityksiä henkivakuutuksista. Onko kyseessä ylimääräinen kulu, jota kannattaa miettiä vasta sitten, jos jotakin käy? Vakuutusyhtiö Kalevan toimitusjohtaja Timo Laitinen vastaa.
Miksi juuri meidän kannattaisi ottaa henkivakuutus?
Mikä on oikea ikä ottaa henkivakuutus? Missä tilanteissa siitä on hyötyä? Vakuutusyhtiö Kalevan asiantuntija Minna Mikkanen kertoo kolmelle erilaisessa elämäntilanteessa olevalle pariskunnalle, miksi juuri heidän kannattaisi harkita henkivakuutusta.
Mitä kuolema maksaa?
Kuolinilmoitus, hautajaistarjoilut ja monta muuta käytännön asiaa, jotka pitää järjestää. Puhumattakaan perunkirjoituksesta, perintöveroista ja kuluista, jotka liittyvät perheen yhteiseen elämään. Harva meistä on tullut ajatelleeksi, mitä kuolema oikeastaan maksaa.
Tämä henkivakuutus on Suomen edullisin – katso, voitko sinäkin saada sen
Tiesitkö, että voit saada jopa kuuden euron kuukausimaksulla henkivakuutuksen itsellesi ja puolisollesi? Yli kaksi miljoonaa suomalaista kuuluu järjestöihin, joiden jäsenet saavat tuntuvan alennuksen Kalevan Primus-henkivakuutuksesta.
Tutkimus: Varaudutko oikeasti – vai vain teoriassa?
Valtaosa parisuhteessa elävistä suomalaisista arvelee, että omasta kuolemasta koituisi puolisolle taloushuolia. Silti vain joka neljännellä on henkivakuutus.
Tutkimus: Suomalaiset eivät varaudu kuolemaan somessa
Kun ihminen kuolee, hänen sosiaalisen median profiilinsa, kuvansa ja videonsa eivät automaattisesti häviä minnekään. Verkossa kummitteleekin runsaasti haamuprofiileja.
Tutkimus: Suomalaiset sanovat, että kuolemasta on helppo puhua – miksi sitten vaikenemme?
Yli puolet suomalaisista kokee, että kuolemaan varautumisesta on helppo puhua. Silti 59 prosentissa parisuhteista ei ole koskaan keskusteltu, miten toisen kuolema vaikuttaisi perheen talouteen.
Tutkimus: Yli puolet puolisonsa menettäneistä joutui taloudellisiin vaikeuksiin
25 prosenttia suomalaisista uskoo, että omasta kuolemasta seuraisi puolisolle taloushuolia. Todellisuus on karumpi: jopa 57 prosenttia puolisonsa menettäneistä joutui taloudellisiin vaikeuksiin.
Tutkimus: Henkivakuutusta mietitään, kun kuolema tulee lähelle – mutta silloin voi olla myöhäistä
Suomalaiset alkavat pohtia henkivakuutuksen ottamista, kun läheinen kuolee tai sairastuu. Mutta milloin vakuutus kannattaisi hankkia?
Inga Sinisalu ja Tero Munck: Testamentin teko on harkinnassa
"Puhumme paljon elämästä, mutta emme sen loppumisesta. Kuolemasta on turha tehdä elämää suurempaa."
Kysyimme ihmisiltä: Uskallatko puhua kuolemasta?
Suomessa ei kuolemasta juuri puhuta. Vakuutusyhtiö Kalevan tekemän tutkimuksen mukaan testamentin tekee vain harva ja parisuhteessa kuolemasta vaietaan. Kysyimme ihmisiltä, mitä he ajattelevat asiasta.
Nanu Laine ja Kristian Kekkonen: Kuolema ei ole meidän perheessämme tabu
"Emme puhu keskenämme kuolemasta arkielämässä, mutta kun se kosketti meitä isovanhempien kautta, aihe nousi luontevasti esille."
Viisi ihmistä kertoo: Tällaiset hautajaiset haluan
Paljon porukkaa, hyvää ruokaa, elämäniloa ja lohtua läheisille – muun muassa näitä ihmiset toivovat omilta hautajaisiltaan. Oletko sinä miettinyt, millaiset hautajaiset haluaisit?
Pentti Aaltonen ja Mervi Vikki-Aaltonen: Suhteellisuudentaju auttaa hyväksymään kuoleman
"Olemme pohtineet viime aikoina kuolemaa, sillä läheltä on lähtenyt tärkeitä ihmisiä."

Testamentti & perintö

Henkivakuutuksen verotus, lakimies vastaa
Henkivakuutuskorvausten verotus muuttui vuoden 2018 alussa, jolloin henkivakuutusten korvaukset tulivat kokonaisuudessaan perintöverotuksen piiriin. ”Pesänselvityksen kautta saatua perintöä ja henkivakuutuskorvausta siis verotetaan saman perintöveroprosentin mukaan.”
Tiesitkö nämä tärkeät faktat testamentista?
Keneen lakisääteinen perimysjärjestys katkeaa? Entä miten tehdä testamentti, joka ehkäisee riitoja? Lakimies Seppo Mikkola kokosi faktat, jotka testamentin teosta on hyvä tietää.
Nämä ovat yleisimmät testamenttityypit
Testamentti voi koostua monesta eri osasta ja erilaisesta määräyksestä. Mieti ensin, mitä haluat saada testamentillasi aikaan. Kun tiedät tavoitteesi, nämä ovat työkalusi.
Näin teet testamentin – tai peruutat sen
Lakimies Seppo Mikkola listaa viisi asiaa, jotka sinun on hyvä tietää, kun ryhdyt testamentin tekoon.
Tiedätkö, periikö avopuolisosi sinut? Nämä seikat avoliitossa elävän tulisi tietää perintöasioista.
Saako avopuolisoni perintöä? Entä miten käy yhteisen kotimme, jos toinen meistä kuolee? Henkivakuutusyhtiö Kalevan lakimies Seppo Mikkola kertoo, mitä avoliitossa elävän on hyvä tietää perintöasioista.
7 vinkkiä, joiden avulla onnistut perintösuunnittelussa
Perintösuunnitelman teko kannattaa aloittaa omien arvojen ja elämäntilanteen pohdinnasta. Lakimies Seppo Mikkola kertoo, mitä sinun on hyvä ottaa huomioon, kun ryhdyt tekemään testamenttia.

Me autamme

Suunnittele omat hautajaisesi – ota huomioon nämä 20 asiaa
Valmiiksi tehty toivelista omista hautajaisista helpottaa omaistesi elämää surun keskellä – päätöksiä kun pitää tehdä todella monia. Tässä niistä olennaisimmat.
Professori Vilma Luoma-aho: Tämän takia some-suremista leimaa kiusallisuus
Suuri osa suomalaisista ei pidä sosiaalisessa mediassa suremista sopivana. Kysyimme professori Vilma Luoma-aholta, miksi some-sureminen tuntuu niin monista kiusalliselta – ja miten somea voi omassa surussa parhaiten hyödyntää.
Onko some-suremiseen etikettiä? Asiantuntijat vastaavat
Suuri osa suomalaisista ei pidä sosiaalisessa mediassa suremista sopivana, kertoo henkivakuutusyhtiö Kalevan teettämä kyselytutkimus. Mitä mieltä some-suremisesta ovat televisiosta tuttu kirkkoherra Kari Kanala ja kuolemaa tutkinut dosentti Ilona Pajari?
Lakimies Seppo Mikkola: Testamentistakin voi puhua jo avoimesti
Ennen testamentti oli tabu, jonka tekemisen uskottiin ennustavan pikaista lähtöä. Nyt suhteemme kuolemaan on muuttumassa, sanoo varainhoitoon erikoistunut lakimies Seppo Mikkola.
Kriisiterapeutti Salli Saari: Läheisen äkkikuolemasta voi selvitä
Salli Saari on ollut vuosikymmeniä auttamassa suuronnettomuuksiin joutuneita suomalaisia. Estonian uppoaminen, Thaimaan tsunami, Jokelan kouluampuminen ja monet muut katastrofit ovat opettaneet hänelle, mitä kaikkea ihminen voi kestää.
Näin suljet sosiaalisen median palvelut läheisesi kuoltua
Useissa sosiaalisen median palveluissa on mahdollista lopettaa läheisen kuoltua myös ilman salasanoja. Kokosimme ohjeet, joilla suljet Twitterin, Facebookin, Instagramin ja Googlen tilit.
Syöpätautien lääkäri Päivi Hietanen: Kuolema tulee mieleen usein vasta kun se on lähellä
Vielä minä menen ja leikkaan ruohon, kuulee Päivi Hietanen usein potilaan suusta. Hän tapaa viikoittain ihmisiä, joilla on vakava syöpäsairaus. Silloin puhutaan myös lähestyvästä kuolemasta.
Seurakuntapastori Katja Hero: Uskaltakaa puhua kuolemasta
Kun kuolemasta vaietaan, siitä tulee ihmisten mielissä vain pelottava asia, Katja Hero sanoo. Tässä papin viisi havaintoa suhtautumisestamme kuolemaan.
Perhesosiologi Heli Vaaranen: Sekin on hyvä tapa surra, että pitää tunteet sisällään
Jokainen suree tavallaan, ja se meidän olisi hyväksyttävä, sanoo Heli Vaaranen. Hän kertoo, mitä on oppinut surun kohtaamisesta.
Näin järjestät hautajaiset
Surun keskellä voi tuntua ylivoimaiselta miettiä hautajaisia. Tältä listalta löydät tärkeimmät asiat, jotka tilaisuuden suunnittelussa on hyvä ottaa huomioon.