Varaudu ajoissa

Kaikki minkä hoitamisen olet siirtänyt tuonnemmaksi löytyy nyt yhdestä paikasta.

Näin varaudut

Laske tästä Primus-vakuutuksesi hinta
Laske helposti itsellesi tai perheellesi sopiva vakuutuspaketti
Tutkimus: Mitä läheisempi ihminen, sitä arvokkaammin kuolemasta puhutaan
Suomalaiset puhuvat kuolemasta korrektisti, kertoo henkivakuutusyhtiö Kalevan tutkimus. Mutta mitä etäämpänä kuolema on, sitä värikkäämmäksi kielenkäyttömme muuttuu.
Saako viisikymppinen vielä henkivakuutuksen?
”Viisikymppiä ei ole ikä eikä mikään hankkia henkivakuutus”, sanoo henkivakuutusyhtiö Kalevan asiakaspäällikkö Marja-Liisa Sillanpää. Mutta mitä nuorempana henkivakuutuksen ottaa, sitä edullisempi se on.
Tutkimus: Iso osa suomalaisista ei tunne henkivakuutusta – nämä asiat sinunkin kannattaa tietää
Puolet suomalaisista pitää tapaturma- ja sairauskuluvakuutusta tärkeämpänä kuin henkivakuutusta. Miksi sairauksiin varaudutaan, mutta kuolemaan ei?
Oletko ostamassa asuntoa? Tässä syyt, miksi tarvitset henkivakuutuksen
Henkivakuutus on hyvä olla turvana myös asuntolainan ottajalla. Henkivakuutusyhtiö Kalevan asiakaspäällikkö Marja-Liisa Sillanpää kertoo, mitä hyötyä vakuutuksesta on ja miten sopiva korvaussumma lasketaan.
Katso, tiedätkö sinä, mistä henkivakuutuksessa on kyse
Kysyimme kuuden suomalaisen käsityksiä henkivakuutuksista. Onko kyseessä ylimääräinen kulu, jota kannattaa miettiä vasta sitten, jos jotakin käy? Vakuutusyhtiö Kalevan toimitusjohtaja Timo Laitinen vastaa.
Miksi juuri meidän kannattaisi ottaa henkivakuutus?
Mikä on oikea ikä ottaa henkivakuutus? Missä tilanteissa siitä on hyötyä? Vakuutusyhtiö Kalevan asiantuntija Minna Mikkanen kertoo kolmelle erilaisessa elämäntilanteessa olevalle pariskunnalle, miksi juuri heidän kannattaisi harkita henkivakuutusta.
Mitä kuolema maksaa?
Kuolinilmoitus, hautajaistarjoilut ja monta muuta käytännön asiaa, jotka pitää järjestää. Puhumattakaan perunkirjoituksesta, perintöveroista ja kuluista, jotka liittyvät perheen yhteiseen elämään. Harva meistä on tullut ajatelleeksi, mitä kuolema oikeastaan maksaa.
Tämä henkivakuutus on Suomen edullisin – katso, voitko sinäkin saada sen
Tiesitkö, että voit saada jopa kuuden euron kuukausimaksulla henkivakuutuksen itsellesi ja puolisollesi? Yli kaksi miljoonaa suomalaista kuuluu järjestöihin, joiden jäsenet saavat tuntuvan alennuksen Kalevan Primus-henkivakuutuksesta.
Mieti tarkkaan, kuka on edunsaajasi – tässä lakimiehen 7 hyödyllistä vinkkiä
Jos elämässäsi tapahtuu muutoksia, muista päivittää henkivakuutuksesi edunsaaja, lakimies Seppo Mikkola kehottaa. Tässä hänen neuvonsa edunsaajan valintaan.
Tutkimus: Varaudutko oikeasti – vai vain teoriassa?
Valtaosa parisuhteessa elävistä suomalaisista arvelee, että omasta kuolemasta koituisi puolisolle taloushuolia. Silti vain joka neljännellä on henkivakuutus.
Tutkimus: Suomalaiset eivät varaudu kuolemaan somessa
Kun ihminen kuolee, hänen sosiaalisen median profiilinsa, kuvansa ja videonsa eivät automaattisesti häviä minnekään. Verkossa kummitteleekin runsaasti haamuprofiileja.
Tutkimus: Suomalaiset sanovat, että kuolemasta on helppo puhua – miksi sitten vaikenemme?
Yli puolet suomalaisista kokee, että kuolemaan varautumisesta on helppo puhua. Silti 59 prosentissa parisuhteista ei ole koskaan keskusteltu, miten toisen kuolema vaikuttaisi perheen talouteen.
Tutkimus: Yli puolet puolisonsa menettäneistä joutui taloudellisiin vaikeuksiin
25 prosenttia suomalaisista uskoo, että omasta kuolemasta seuraisi puolisolle taloushuolia. Todellisuus on karumpi: jopa 57 prosenttia puolisonsa menettäneistä joutui taloudellisiin vaikeuksiin.
Tutkimus: Henkivakuutusta mietitään, kun kuolema tulee lähelle – mutta silloin voi olla myöhäistä
Suomalaiset alkavat pohtia henkivakuutuksen ottamista, kun läheinen kuolee tai sairastuu. Mutta milloin vakuutus kannattaisi hankkia?
Inga Sinisalu ja Tero Munck: Testamentin teko on harkinnassa
"Puhumme paljon elämästä, mutta emme sen loppumisesta. Kuolemasta on turha tehdä elämää suurempaa."
Kysyimme ihmisiltä: Uskallatko puhua kuolemasta?
Suomessa ei kuolemasta juuri puhuta. Vakuutusyhtiö Kalevan tekemän tutkimuksen mukaan testamentin tekee vain harva ja parisuhteessa kuolemasta vaietaan. Kysyimme ihmisiltä, mitä he ajattelevat asiasta.
Nanu Laine ja Kristian Kekkonen: Kuolema ei ole meidän perheessämme tabu
"Emme puhu keskenämme kuolemasta arkielämässä, mutta kun se kosketti meitä isovanhempien kautta, aihe nousi luontevasti esille."
Viisi ihmistä kertoo: Tällaiset hautajaiset haluan
Paljon porukkaa, hyvää ruokaa, elämäniloa ja lohtua läheisille – muun muassa näitä ihmiset toivovat omilta hautajaisiltaan. Oletko sinä miettinyt, millaiset hautajaiset haluaisit?
Pentti Aaltonen ja Mervi Vikki-Aaltonen: Suhteellisuudentaju auttaa hyväksymään kuoleman
"Olemme pohtineet viime aikoina kuolemaa, sillä läheltä on lähtenyt tärkeitä ihmisiä."

Testamentti & perintö

Miten veromuutos vaikuttaa henkivakuutuksen korvauksiin? Lakimies vastaa
Henkivakuutuskorvausten verotus muuttuu vuoden 2018 alussa. Lakimies Seppo Mikkola kertoo, miten muutos vaikuttaa korvaussummiin ja kannattaako omaan henkivakuutukseen tehdä muutoksia.
Tiesitkö nämä tärkeät faktat testamentista?
Keneen lakisääteinen perimysjärjestys katkeaa? Entä miten tehdä testamentti, joka ehkäisee riitoja? Lakimies Seppo Mikkola kokosi faktat, jotka testamentin teosta on hyvä tietää.
Nämä ovat yleisimmät testamenttityypit
Testamentti voi koostua monesta eri osasta ja erilaisesta määräyksestä. Mieti ensin, mitä haluat saada testamentillasi aikaan. Kun tiedät tavoitteesi, nämä ovat työkalusi.
Näin teet testamentin – tai peruutat sen
Lakimies Seppo Mikkola listaa viisi asiaa, jotka sinun on hyvä tietää, kun ryhdyt testamentin tekoon.
Elätkö avoliitossa? Lakimiehen 8 vinkkiä perintöasioihin
Miten käy yhteisen kotimme, jos toinen meistä kuolee? Entä periikö avopuolisoni minut? Henkivakuutusyhtiö Kalevan lakimies Seppo Mikkola kertoo, mitä avoliitossa elävän on hyvä tietää perintöasioista.
7 vinkkiä, joiden avulla onnistut perintösuunnittelussa
Perintösuunnitelman teko kannattaa aloittaa omien arvojen ja elämäntilanteen pohdinnasta. Lakimies Seppo Mikkola kertoo, mitä sinun on hyvä ottaa huomioon, kun ryhdyt tekemään testamenttia.

Me autamme

Lakimies Seppo Mikkola: Testamentistakin voi puhua jo avoimesti
Ennen testamentti oli tabu, jonka tekemisen uskottiin ennustavan pikaista lähtöä. Nyt suhteemme kuolemaan on muuttumassa, sanoo varainhoitoon erikoistunut lakimies Seppo Mikkola.
Kriisiterapeutti Salli Saari: Läheisen äkkikuolemasta voi selvitä
Salli Saari on ollut vuosikymmeniä auttamassa suuronnettomuuksiin joutuneita suomalaisia. Estonian uppoaminen, Thaimaan tsunami, Jokelan kouluampuminen ja monet muut katastrofit ovat opettaneet hänelle, mitä kaikkea ihminen voi kestää.
Syöpätautien lääkäri Päivi Hietanen: Kuolema tulee mieleen usein vasta kun se on lähellä
Vielä minä menen ja leikkaan ruohon, kuulee Päivi Hietanen usein potilaan suusta. Hän tapaa viikoittain ihmisiä, joilla on vakava syöpäsairaus. Silloin puhutaan myös lähestyvästä kuolemasta.
Seurakuntapastori Katja Hero: Uskaltakaa puhua kuolemasta
Kun kuolemasta vaietaan, siitä tulee ihmisten mielissä vain pelottava asia, Katja Hero sanoo. Tässä papin viisi havaintoa suhtautumisestamme kuolemaan.
Perhesosiologi Heli Vaaranen: Sekin on hyvä tapa surra, että pitää tunteet sisällään
Jokainen suree tavallaan, ja se meidän olisi hyväksyttävä, sanoo Heli Vaaranen. Hän kertoo, mitä on oppinut surun kohtaamisesta.
7 hyödyllistä talousvinkkiä lapsiperheelle
Lapsen syntymä pistää myös perheen raha-asiat uudelle mallille. Keräsimme asiantuntijoilta vinkkejä lapsiperheiden talouteen. Näitä asioita he korostavat.
Näin suljet sosiaalisen median palvelut läheisesi kuoltua
Useissa sosiaalisen median palveluissa on mahdollista lopettaa läheisen kuoltua myös ilman salasanoja. Kokosimme ohjeet, joilla suljet Twitterin, Facebookin ja Googlen tilit.
Näin järjestät hautajaiset
Surun keskellä voi tuntua ylivoimaiselta miettiä hautajaisia. Tältä listalta löydät tärkeimmät asiat, jotka tilaisuuden suunnittelussa on hyvä ottaa huomioon.