Varaudu ajoissa

Kaikki minkä hoitamisen olet siirtänyt tuonnemmaksi löytyy nyt yhdestä paikasta.

Näin varaudut

Laske tästä Primus-vakuutuksesi hinta
Laske helposti itsellesi tai perheellesi sopiva vakuutuspaketti
Suhteellisuudentaju auttaa
Pentti Aaltonen ja hänen aviopuolisonsa Mervi Vikki-Aaltonen ovat pohtineet viime aikoina kuolemaa, sillä läheltä on lähtenyt tärkeitä ihmisiä.
Näin järjestät hautajaiset
Läheisen hautajaisten järjestäminen voi surun keskellä tuntua ylivoimaiselta. Muistotilaisuuden järjestämisessä on hyvä ottaa huomioon vainajan toivomukset ja elämä.
7 vinkkiä perintösuunnitteluun
Tässä seitsemän vinkkiä, joiden avulla perintösuunnittelu onnistuu.
Kuolema ei ole meidän perheessämme tabu
Nanu Laine ja hänen aviopuolisonsa Kristian Kekkonen eivät puhu keskenään kuolemasta arkielämässä, mutta kun se kosketti heitä isovanhempien kautta, aihe nousi luontevasti esille.
Testamentin teko on harkinnassa
Aviopari Inga Sinisalu ja Tero Munck puhuvat paljon elämästä, mutta eivät ota koskaan aiheeksi kuolemaa.
Tällaiset hautajaiset haluan!
Oletko miettinyt, millaiset hautajaiset sinä haluaisit? Viisi ihmistä kertoo oman toiveensa.
Näin suljet sosiaalisen median palvelut läheisesi kuoltua
Meistä jokaisen kannattaa listata yhteen kaikki verkkopalveluissa käyttämämme kirjautumistiedot: salasanat, käyttäjätunnukset ja sähköpostiosoitteet. Anna ne lähiomaiselle tai hyvälle ystävällesi säilytettäväksi. Useissa sosiaalisen median palveluissa on mahdollista lopettaa tilit läheisen kuoltua myös ilman salasanoja.
Uskallatko puhua kuolemasta?
Suomessa ei kuolemasta juuri puhuta. Vakuutusyhtiö Kalevan tekemän tutkimuksen mukaan testamentin tekee vain harva ja parisuhteessa kuolemasta vaietaan. Kysyimme ihmisiltä, mitä he ajattelevat asiasta.

Testamentti & perintö

Tiesitkö tämän testamentista?
Tiesitkö, että testamentin voi Suomessa tehdä jo 18-vuotiaana? Silti vain kymmenen prosenttia suomalaisista on tehnyt testamentin. Testamentti on viisasta tehdä, kun menet naimisiin tai kun terveytesi on vielä kunnossa.
Yleisimmät testamenttityypit
Testamentteja on monenlaisia. Ovatko seuraavat testamenttityypit sinulle tuttuja?
Näin teet testamentin – tai perut sen
Tee testamentti aina kirjallisesti. Muista, että sen on perustuttava tekijänsä vapaaseen tahtoon. Testamenttiin ei siis voi myöhemmin liittää suullista jälkimääräystä.

Me autamme

Testamentistakin voi puhua jo avoimesti
Lakimies Seppo Mikkolan mukaan suhteemme kuolemaan on selkeästi muuttumassa.
Läheisen äkkikuolemasta voi selvitä
SPR:n kriisiryhmän vetäjä Salli Saari on ollut vuosikymmeniä auttamassa suuronnettomuuksiin joutuneita suomalaisia. Estonian uppoaminen, Thaimaan tsunami, Jokelan kouluampuminen ja monet muut katastrofit ovat opettaneet hänelle, että jopa äkkikuoleman kohtaamisesta voi selvitä.
Kuolema tulee mieleen usein vasta kun se on lähellä
Syöpätautien dosentti Päivi Hietanen tapaa viikoittain potilaita, joilla on vakava syöpäsairaus. Silloin puhutaan myös lähestyvästä kuolemasta.
Uskalla puhua kuolemasta
Seurakuntapastori Katja Hero kehottaa ihmisiä miettimään myös kuolemaa: niin omaa kuin läheistenkin. Hän ihmettelee, miksi emme puhu enemmän aiheesta.
Pelkoihin ei kannata jumittua
Perhesosiologi Heli Vaaranen tietää, miksi parisuhteissa puhutaan niin vähän kuolemasta. Pelot estävät puhumisen, sillä ne nostavat pintaan kätkettyjä tunteita.